Karm juhtum Soomes, milles 15-aastane lükkas 11-aastase kaljult alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Kalju. Pilt on illustreeriv
Kalju. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Soome politsei uuris ebatavalist vägivallajuhtumit, milles 15-aastane poiss lükkas kaljult alla oma 11-aastase sõbra, kes oleks võinud raskelt vigastada või surma saada.

Uurijate teatel leidis juhtum, milles laps õnneks ellu jäi, aset Jyväskylä Tunnelinmäki vana relvatehase juures, kirjutab is.fi.

Politsei mõõtis laseriga, et laps kukkus alla umbes 15 meetri kõrguselt kaljunukilt. Alla lükatud poiss maandus jääga kaetud kevadisel juba sulama hakanud lumel, kuid raskelt vigastada ei saanud.

Möödunud reedel langetas Kesk-Soome kohus otsuse, et 15-aastane poiss on süüdi kehavigastuste tekitamises.

Uurimisel selgus, et poiss lükkas temast noorema kaaslase kaljult alla uitmõtte ajel, olles selleks saanud julgust varem tarbitud alkoholist.

Sündmuste käik selgus eeluurimaterjalist, mis sai suures osas kohtumenetluses avalikuks.

Juhtumi ajaks olid 15-aastane ja 11-aastane poiss sõbrad olnud umbes aasta. Nad olid enne vana relvatehase juurde minemist olnud koos rulapargis.

Sealt sõitsid nad jalgratastel edasi ja kohtasid 50 – 60-aastast meest, kellega nad hakkasid rääkima.

Poisid palusid, et mees ostaks neile alkoholi ja ta tegi seda.

15-aastane poiss sõnas pärast kinnivõtmist politseile, et mees tõi talle kaks longeropurki ja kaks suurt õlut. Ta ei mäletanud, mida mees ta 11-aastasele kaaslasele tõi.

15-aastane poiss jõi alkoholsed joogid kiiresti ära ja jäi nii purju, et ta ei mäletanud hiljem, mida ta tegi ja kus ta oli. Politsei tegi kindlaks, et poisid läksid siis paika, mis kannab nime Tunnelinmäki, kus on kalju sees vana sõjatehas. Poisid ronisid tehase «katusele» ehk kaljule.

Politsei on varjanud osa kaljujuhtumi ülekuulamises saadud infost. Avalikustatud videol ütleb 11-aastane politsei politseile, et ta läks koos oma sünges meeleolus olnud sõbraga kaljule vastu tahtmist ja üritas kalju ääre peale läinud sõpra tagasi tõmmata.

11-aastane poiss ähvardas, et helistab sõbra vanematele, kui ta kaljuäärelt ära ei tule.

«Sõber vihastas selle peale ja lükkas mu kaljult alla,» sõnas noorem poiss ülekuulamisel politseile.

15-aastane ütles, et teda häiris noorema kaaslase suhtumine ja talle tuli meelde ta noorema venna kiusamine. See tegi ta korraga kurvaks ja vihaseks.

«Olin nii vihane kui kurb, kuid ka suures segaduses. Lükkasin 11-aastast viis või kuus korda eemale ja siis ütlesin talle, et kui ta veelkord seda teeb, siis juhtub midagi,» selgitas poistest vanem politseile.

Ta lükkaski lõpuks 11-aastase kaljult alla. Hiljem vanem poiss eitas, et tahtis nooremat kaaslast tappa. Poiss tunnistas, et ta ei mõelnud kui kaaslase kaljult alla heitis, vaid tegi seda emotsiooni ajel.

«Mind tabas paanika, kui sain aru, et lükkasin ta vales suunas. Minu eesmärgiks oli ta lükata paika, kus oli meetri suurune lumega ala, kus ta ei oleks haiget saanud,» sõnas 15-aastane poiss uurijatele.

Ta arvas, et kaaslane sai surma ja paanikasse sattudes jooksis ta metsa.

«Jäin lõpuks mingi oja või jõe ääres seisma, istusin seal paar tundi ja siis helistasin politseisse,» sõnas 15-aastane ülekuulamistel.

Vanema poisi vanemad leidsid ta pärast seda, kui ta oli avaldanud Whatsappis paiga, kus ta on.

Vahepeal oli noorem poiss koju läinud ja ta ütles vanematele, et kukkus jalgrattaga.

Ema nägi lapse marrastusi ja tahtis ta esmaabisse viia, kuid siis laps minestas ja ema kutsus kiirabi.

Nii 15-aastase kui 11-aastase poisi ema said polistei kaudu teada, mis juhtus.

Politsei külastas 15-aastast ta kodus ja politseinikud ei arvanud, et tegemist võib olla tõsise juhtumiga. Alles sündmuspaika külastades ilmnes, et üks poiss lükkas teise üsna kõrgelt alla.

Soome politsei. Pilt on illustreeriv
Soome politsei. Pilt on illustreeriv Foto: MARKKU OJALA/EPA/Scanpix

«Tegemist on 13 – 15meetrit kõrge kaljuga, millelt poiss alla lükati. Jäljed näitasid, et laps ei kukkunud otse alla, vaid 3 – 4 meetrit kõrvale,» sõnas juhtumit uurinud politseinik eeluurimisel.

Poiss kukkus alale, kus oli palju suuri teravaid jäätükke, kuid õnneks mitte nende peale.

«Lapse kukkumispaik oli jäine hang, mis oli nii jäine ja kõva, et see kandis ka mind. Kaalun koos varustusega 120 kilogrammi. Hanges oli näha paika, kuhu oli kukutud. Seal oli umbes 40 sentimeetrit sügav lohk,» sõnas sündmuskohal käinud politseinik.

Uurijate teatel võttis 15-aastane poiss kohe omaks, et lükkas noorema kaaslase alla ning rääkis juhtunust üsna rahulikult ja detailselt, isegi robotlikult.

Poisile esitati süüdistus tapmiskatses, prokurör nõudis talle 2,5 aastast vangistust noortevanglas.

Kohus leidis, et poiss on süüdi kergemas kuriteos ehk kehaliste vigastuste tekitamises. Talle määrati kuue kuu pikkune tingimisi karistus.

Kohtu otsus ei ole veel jõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles