Saksa meedia: Navalnõi suudab juba rääkida, politsei tugevdas haiglas valvet

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi on paranemas, politsei tugevdas Berliini Charité haiglas valvet
Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi on paranemas, politsei tugevdas Berliini Charité haiglas valvet Foto: Michele Tantussi/Reuters/Scanpix

Saksa meedia teatab viitega uuriva ajakirjandusorganisatsiooni Bellingcat andmetele, et Berliini Charité haiglas ravil olev Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi suudab juba rääkida ning ta tervise paranemise tõttu on politsei haiglas valvet tugevdanud.

44-aastane Navalnõi haigestus 20. augustil lennul Tomskist Moskvasse. Lennuki kapten langetas otsuse teha vahemaandumine Omskis, kus Navalnõi haiglasse viidi. Alates 22. augustist on opositsiooniliider ravil Berliini Charité haiglas, mille arstide sõnul mürgitati Navalnõi närvimürgiga Novitšok.

Saksa meedia andmetel suudab varem kunstlikus koomas olnud ja sellest välja toodud mees rääkida ja mäletab üksikasju enne, kui tal halb hakkas.

Charité haiglas politseivalve tugevdamisega tahetakse ennetada uut rünnakut Navalnõile.

Vene võimud peavad Navalnõid ohtlikuks ja temale teadaolev informatsioon võib nende positsiooni kõigutada.

Saksa valitsuse teatel mürgitati Navalnõi Novitšokiga ja selle taga on Venemaa julgeolekuteenistus, mille esindajad tegutsesid mõne väga kõrge isiku käsul.

Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi 23. augustil 2019 Moskvas, kui ta kinnipidamisasutusest vabastati.
Venemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi 23. augustil 2019 Moskvas, kui ta kinnipidamisasutusest vabastati. Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/Reuters/Scanpix

Saksa meedia kirjutas, et Navalnõi puhul kasutati kangemat närvimürki kui venelasest sõjaväelase ja eksagendi Sergei Skripali ja ta tütre Julia Skripali mürgitamiseks Suurbritannias Salisburys 2018. aasta märtsis. Siis panid närvimürgirünnaku toime Venemaa relvajõudude kindralstaabi välissõjaväeluure agentuuri esindajad.

Saksa ajakirjanikud intervjueerisid närvimürkide eksperte, kelle sõnul saadi Navalnõi mürgitamiseks kasutatud Novitšoki rühma närvimürki valmistada vaid Venemaa kinnises sõjaväelaboratooriumis.

Saksamaa kantsler Angela Merkel sõnas pärast Navalnõi mürgitamist, et rahvusvaheliselt on õhus palju küsimusi, millele Venemaa valitsus peaks vastama, kuid millegipärast nad seda teha ei taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles