Venemaa kosmoseagentuur teatas pärast «elugaasi» leidmist, et hakkab Veenust iseseisvalt uurima

Inna-Katrin Hein
Copy
Euroopa Lõunaobservatooriumi kunstniku joonistus Veenusest
Euroopa Lõunaobservatooriumi kunstniku joonistus Veenusest Foto: ESO/M. Kornmesser & NASA/JPL/Caltech / HANDOUT/EPA/Scanpix

Venemaa kosmoseagentuur Roskosmos teatas pärast seda, kui Briti astronoomid avalikustasid, et Veenusel on mürgist gaasi fosfiingaasi, mida Maal seostatakse mikroobidega, kes elavad hapnikuvaestes keskkondades, et käivitab iseseisva Veenuse uurimise projekti. 

Teadlased ei tea veel täpselt, kuidas elule viitav halvalõhnaline aine Veenuse atmosfääris tekkis, teatab euronews.com. 

Euroopa Lõunaobservatooriumi kunstniku joonistus Veenuse atmosfääris leiduvast fosfiinist
Euroopa Lõunaobservatooriumi kunstniku joonistus Veenuse atmosfääris leiduvast fosfiinist Foto: ESO/via REUTERS/Scanpix

Roskosmose juhi Dmitri Rogozini sõnul on nad käivitanud Maa «kaksiku» Veenuse uurimise projekti, mille viib läbi Venemaa üksinda ilma teisi riike kaasamata.

«Tohutu lõhe Nõukogude Liidu ja tema konkurentide vahel Veenuse uurimisel viis selleni, et USA nimetas Veenust Nõukogude planeediks,» ütles Rogozin.

Venemaa kosmoseagentuuri Roskosmos juht Dmitri Rogozin
Venemaa kosmoseagentuuri Roskosmos juht Dmitri Rogozin Foto: Sergei Savostyanov/TASS/Scanpix

Venelaste väidete kohaselt on neil materjali, mis lubab oletada, et mõned objektid Veenuse pinnal on kohti vahetanud ja võivad olla elus. Tegemist on siiski hüpoteesidega, mida tuleb veel kinnitada.

Venemaa teeb USA kosmoseagentuuriga NASA koostööd Veenuse uurimise projekti Venera-D raames, kuid uus projekt on Rosmkosmosel iseseisev.

Venemaa teatas mõni aeg tagasi, et vähendab rahvusvahelist koostööd Veenuse uurimise vallas, kuid nüüd tuli teade riikliku sõltumatu Veenuse projekti kohta.

Roskosmose teatel uurivad nad nii Veeuse pinnast kui atmosfääri, kuid ka selle planeedi evolutsioonilisi protsesse, mida mõjutas tõenäoliselt kliimakatastroof.

Nädal tagasi teatas Roskosmos, et USA keeldus Venemaa raketil Sojuz koha ostmisest, et viia astronaut 2021. aasta kevadel rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS).

NASA märkis siis, et nad sooviksid saata oma spetsialistid kosmosesse nii SpaceXi uuel mehitatud kosmoselaeval kui ka Venemaa kosmoselaevadel, kuid bartertehingu formaadis.

Veenus on Päikese poolt loetuna teine planeet Päikesesüsteemis ning meile lähim planeet, mille vähim kaugus Maast 38,2 miljonit kilomeetrit, tiirlemisperiood on 224,7 Maa ööpäeva.

Tal puuduvad looduslikud kaaslased. Oma heleduse tõttu on Veenus taevast kergesti leitav.

Veenus on Maa tüüpi planeet ja teda kutsutakse vahel ka Maa kaksikuks, kuna on Maaga umbes sama suur ja sarnase gravitatsiooniga. Siiski on Veenust Maast üsna erinev, kuna tal on meie Päikesesüsteemi planeetidest kõige tihedam atmosfäär, mis koosneb rohkem kui 96 protsendist süsihappegaasist ja atmosfääri rõhk on planeedi pinnal Maa omast 92 korda suurem.

Veenuse keskmine temperatuur on pluss 464 kraadi, olles meie süsteemi kõige kuumem planeet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles