Rootsi väljaanne teatas Olof Palme mõrva uuest kahtlusalusest: kes oli salapärane GH?

Inna-Katrin Hein
Copy
Rootsi peaminister Olof Palme 1980. aastate fotol
Rootsi peaminister Olof Palme 1980. aastate fotol Foto: imago stock&people via www.imago-images.de/imago images/Kamerapress/Scanpix

Rootsi krimiuurijad teatasid selle aasta juunis, et peaminister Olof Palme mõrva uuruimine jäi lahenduseta, sest põhikahtlusalune Stig Engström tegi 2000. aastal enesetapu.

Uurijad esitasid kindlad tõendid Skandia mehena tuntud Engströmi kohta, kes oli tuntud graafiline disainer. 

Stig Engström 1986. aasta fotol
Stig Engström 1986. aasta fotol Foto: GORAN ARNBAECK/AFP/Scanpix

Palme mõrv poleks olnud Rootsi politseile nii ebamugav pähkel, kui sellega poleks kaasanud kirgi, üllatavaid pöördeid ja krahhe. 

Svanska Dagbladet kirjutas nüüd uuest Palme mõrvateooriast ja ka uuest kahtlusalusest, kelleks on politsei arhiivides olev investor tähistusega GH.

«Kui jõudsin leheküljele 955 ja lugesin GH-st ... Ta elas mõrvapaiga lähedal, omas revolvrit, mida kunagi ei testitud ja ta oli tulistanud oma televiisorit, kui Palme oli ekraanil,» rääkis mõrva uurinud Taani kirjanik Paul Smith viitega Rootsi politseidokumentidele.

Rootsi politsei andmetel oli GH äärmiselt ebatavaline inimene. Smithil ilmus 2012 raamat, milles ta räägib GHst, kes külastas igal aastal Palme mõrva aastapäeval tapmiskohta ja istus lähedases kohvikus. Tal oli ka relv.

GH kirjeldus sobib suurepäraselt kuriteopaigalt põgenenud mehe välimuse ja Palmega koos kinos olnud mehe kirjeldusega.

Smith uuris GH kohta käivat materjali üksikasjalikult. Teada on, et GH õppis õigusteadust, kuid võitis 1980. aastal hobuste võiduajamistel üks miljon Rootsi krooni, jättis ülikooliõpingud pooleli ja lahkus töölt Rootis Postis.

Politseiarhiivi andmetel keskendus GH pärast seda relvade kollektsioneerimisele, lasketiirudes laskmisele, küttimisele, fotograafiale ja luksuspaatidele.

Sugulase sõnul meeldis mehele veeta aega saarestikes ja ta nautis elu, mida suur raha võimaldas.

GH õnn pöördus 1986, kui Olof Palme juhitud valitsus tõstis makse, tuues kaasa aktsiate järsu languse. GH jäi oma investeeringutest ja suurest osast varast ilma.

Stockholmi börsil oli 27. veebruaril 1986 langus 5,3 protsenti, peaminister Olof Palme mõrvati 28. veebruari hilisõhtul 1986 Stockholmis Sveavägeni ja Tunnelgatani nurgal. Kas nende sündmuste vahel on seos?

GH oli sugulaste sõnul üsna kinnine ja endasse sulgunud inimene. Ta ei soovinud, et keegi ta võiduajamiste võidust teaks.

Oktoobris 1989 testis politsei kõiki Stockholmis registreeritud .357-kaliibrised Smith&Wesson revolvreid Kõik relvaomanikud andsid endast politseile teada, välja arvatud üks isik.

Rootsi politsei juhtivuurija Hans Holmér näitamas 31. märtsil 1986 pressikonverentsil .357-kaliibriseid Smith&Wesson revolvreid
Rootsi politsei juhtivuurija Hans Holmér näitamas 31. märtsil 1986 pressikonverentsil .357-kaliibriseid Smith&Wesson revolvreid Foto: HAKAN RODEN/AFP/Scanpix

«Saime testida kõiki revolvreid, välja arvatud ühte. Tegemist oli relvaga, mis kuulus isikule, kes on politseidokumentides tähistusega GH,» sõnas Palme mõrva uurimisrühma kuulunud Lennart Gustafsson.

Politsei võttis GH-ga otse kontakti alles 1994. aasta jaanuaris. GH teatas siis politseile, et ta müüs oma relva ära ja tal ei ole ostja kontaktandmeid.

Politsei hakkas siis GH-d lähemalt uurima ja märkas, et tal ei olnud Palme mõrva ajaks alibit.

«Temas sai meie jaoks äärmiselt huvitav isik ja me otsisime igaks juhuks ta suvekodu läbi. Me ei leidnud siiski tõendeid, et teda Palme mõrvaga seostada,» lisas uurija Gustafsson.

Rootsi politsei kuulas GH üle veel 2007. aasta veebruaris. Mehe nägemine oli selleks ajaks halvenenud ja ta ei saanud enam lasketiirudes laskmas käia. Samas oli ta jäänud politseile silma pisikuritegudega.

Töötuks ja rahatuks jäänud GH istus siis põhiliselt kodus ja vaatas televiisorit.

Lõpuks politsei küsis temalt uuesti kas kadunud või maha müüdud revolvri kohta ning GH sõnas, et tal ei ole midagi lisada.

Politsei teatas, et kuulab GH veel millalgi üle ning mees sõnas, et näiteks järgmisel aastal.

Politsei sai 2008. aasta augustis teate sugulaselt, et GH plaanib enesetappu. Kui politsei mehe elukohta sisenes, lasi ta end jahipüssist rindu ja suri.

Uurijatel ei olnud seega ikka midagi, mis oleks GH-d Palme mõrvaga sidunud.

GH ei ole isiku nimetähed, vaid G märgib politsei huviorbiidis olevat isikut ja H tähistab numbrit 8. 

H on tähestikus 8. täht.

Seega oli mees politsei huviobjekt number 8. 

Sven Olof Joachim Palme (30. jaanuar 1927 Stockholm – 28. veebruar 1986 Stockholm) oli poliitik, Rootsi peaminister 1969–1976 ja 1982–1986.

Palmele ei meeldinud ihukaitsjaid kasutada ja neid ei olnud tal kaasas ka 28. veebruaril 1986, kui ta hilisõhtul koos naisega kinost koju jalutas. Palmet ja ta naist Lisbeti tulistati lähedalt revolvrist. Rootsi peaminister hukkus silmapilkselt, naine vigastada ei saanud. 

Rootsi peaminister Olof Palme 1980. aastatel
Rootsi peaminister Olof Palme 1980. aastatel Foto: imago stock&people via www.imago-images.de/imago images/Dean Pictures/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles