VIDEO Saksamaal vallandati 29 Hitleri fotosid jaganud politseinikku

Inna-Katrin Hein
Copy
Adolf Hitler 1936. aasta fotol koos väikese tüdrukuga
Adolf Hitler 1936. aasta fotol koos väikese tüdrukuga Foto: Rhiannon Shutler / SWNS.COM/Scanpix

Saksamaal vallandati 29 paremäärmuslike vaadetega politseinikku, kes jagasid sotsiaalmeedias pilte kunagisest diktaatorist ja Teise maailmasõja vallapäästjast Adolf Hitlerist ning levitasid natsipropagandat.

Lääne-Saksamaa politsei avastas viis äärmusliku sisuga vestlusgruppi, mis tekitasid mure, kas paremäärmuslased on filtreerunud politsei ja kaitseväe ridadesse, teatab nytimes.com.

29 politseinikust 14 kodu ja töökoht otsiti läbi ning nende nutiseadmetest leiti suures koguses paremäärmuslikku materjali. Ilmnes, et neonatside vestlusgruppides oli ka politsei juhtivtöötajaid.

Nordrhein-Westfaleni liidumaa siseminister Herbert Reul sõnas, et leitu häbiväärne. 16. septembri pressikonverentsil nimetas ta politseinike vahel jagatud pilte paremäärmuslikuks propagandaks ning kõige koledamaks ja põlastusväärsemaks neonatside peibutuseks.

Saksamaa Nordrhein-Westfaleni liidumaa siseminister Herbert Reul
Saksamaa Nordrhein-Westfaleni liidumaa siseminister Herbert Reul Foto: Marcel Kusch/AP/Scanpix

126 jagatud fotol oli näha haakristi ja Hitlerit, veel oli arvutis tehtud pilt, millel on sisserändajaid gaasikambris ja tumedanahalise mehe mahalaskmist.

Saksamaa politseis ja kaitseväes on aremäärmuslaste arv viimaste aastatel mitmekordistunud. Osadel neist on relvakollektsioon ja nimekiri vaenlastest, kes tuleks hävitada.

14. septembril otsis politsei läbi 40-aastase sõduri kodu, kuna teda kahtlustati paremäärmusliku terrorirünnaku ettevalmistamises.

Aastaid tagasi arvasid Saksamaa võimud, et paremäärmuslasi on politseinike ja sõjaväelaste seas vaid käputäis ning nad on üksikjuhtumid.

Nüüd on selge, et Saksamaa suurte neonatside grupeeringute liikmete seas on ka politseinike ja sõjaväelasi.

Hesseni liidumaal uuris politsei viimase kahe aasta jooksul vasakpoolsetele poliitikutele ja sisseärandajate järeltulijatest Saksa kuulsustele saadetud tapmisähvardusi. Leiti, et ähvarduste saatjateks olid paremäärmuslikud politseinikud, kes omavahel suhtlesid vestlusgruppides.

Münchenis tegid korrakaitsjad kindlaks veel ühe paremäärmusliku vestlusgrupi, mille liikmed jagasid antisemiitlikke postitusi.

Politsei konfiskeeris Nordrhein-Westfalenis uurimise käigus 32-aastase politseiniku mobiiltelefoni eesmärgiga teha kindlaks, kas ta edastas ajakirjanikule infot paremäärmusliku kuritegeliku grupeeringu kohta.

Ilmnes, et politseinik suhtes paremäärmuslikes jututubades, jagades seal Saksamaal seadusega keelatud informatsiooni ja pilte.

Saksa poliitikute sõnul on nad nördinud, sest politseinikud peaksid inimeste ja ühiskonna väärtusi kaitsma, mitte probleeme tekitama. 

Saksamaal on umbes 50 000 politseinikku, kellest enamik ei ole paremäärmuslased.

Saksamaa politseinikud vannet andmas
Saksamaa politseinikud vannet andmas Foto: Sascha Steinbach/EPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles