Venemaa poksija lugu: vähene distsipliin, mõrv ja varajane surm

Elu24
Copy
Venemaa poksija Roman Romantšuk 2009. aastal kohtupingis.
Venemaa poksija Roman Romantšuk 2009. aastal kohtupingis. Foto: Sayapin Vladimir/ITAR-TASS/Scanpix

Venemaa poksikuulsuse Roman Romantšuki surmast sai septembri alguses neli aastat. Poksija allakäiguspiraal enne seda oli kestnud aastaid. 

Probleemid algasid juba 2004. aastal, kui Ukrainas sündinud Romantšukki ei valitud isiklike probleemide tõttu Venemaa olümpiaesindusse.

Romantšuk oli füüsiliselt väga võimekas, kuid distsipliiniga oli tal pidevalt probleeme. Poksija võis eirata kõiki treeneri nõuandeid, pikalt pidu panna ja järgmisel päeval ringi minna, nagu poleks mingit pidu olnudki. Aga Venemaa koondises selliseid mehi ei sallitud. 

Romantšuk ei andnud alla, tegi tööd ja nägi vaeva ning lubas, et poksib Venemaa eest kindlasti 2008. aasta olümpiamängudel.

Läks aga siiski teisiti. Venemaa koondise kvalifikatsioonivõistluse finaalis kaotas ta tõusvale tähele Rafkim Tsahhajevile. Romantšuk koondisesse ei pääsenud, küll aga kutsuti ta Vladivostokki koondise laagrisse, aga vaid teistele sparringupartneriks.

Pärast sellist lööki alla poole vööd algas kiire langus.

28. juulil 2008. aastal läks Romantšuk tutvuma Vladivostoki ööeluga. Ühes ööklubis läks ka kohaliku tüübiga tülli, mees tulistas poksijat, kuid Romantšukil õnnestus relv enda kätte haarata.  

Roman Romantšuk lootis, et pärast süüdimõistvat kohtuotsust ja vanglakaristuse kandmist jõuab ta veel suurde poksi tagasi.
Roman Romantšuk lootis, et pärast süüdimõistvat kohtuotsust ja vanglakaristuse kandmist jõuab ta veel suurde poksi tagasi. Foto: Sayapin Vladimir/ITAR-TASS

Romantšuk vajutas päästikule – mees suri. Kuul tabas silma. Romantšuk peeti kinni ja ta sai süüdistuse mõrvas, kohtunik otsustas poksijat karistada 1,5-aastase vanglakaristusega, sest leidis, et tegu polnud pelgalt enesekaitsega.

Poksija kuulutas, et naaseb pärast vanglat kindlasti poksiringi. Kuid karjääri jooksul vastu pead saadud löögid olid jätnud oma jälje, pidev peavalu ei lubanud enam vajalikult määral treenida. Nii asus ta jõusaali tööle. Osal andmetel sattus ta viimastel eluaastatel ka narkootikumide küüsi. 

Vladivostoki juhtum pidi minema taas kohtusse, kuid Romantšuki süda jäi enne seisma. Ta suri kõigest 37-aastaselt. Romantšuk tuli kahel korral amatööride maailmameistrivõistlustel hõbedale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles