Ameeriklased ei saa alates pühapäevast TikToki alla laadida

Elu24
Copy
Hiinale kuuluv sotsiaalvõrgustik TikTok on Ameerikas ülipopulaarne.
Hiinale kuuluv sotsiaalvõrgustik TikTok on Ameerikas ülipopulaarne. Foto: FLORENCE LO/REUTERS/Scanpix

USA keelab alates pühapäevast, 20. septembrist, ameeriklastele kõik TikToki ja WeChati alla laadimised, vahendab Business Insider.

Ameerika Ühendriikide Kaubandusministeeriumi korraldus keelab Ameerika kodanikel alates pühapäevast Apple'i ja Google App'ist alla laadida Hiinale kuuluvaid rakendusi TikTok ning WeChat. 

Kaubandusministeerium kinnitas, et alates 20. septembrist on keelatud kahe rakenduse ning nende värskenduste levitamine või hooldamine Ameerikas asuva mobiilirakenduste poe kaudu. Need, kellel on vastavad rakendused juba olemas, ei jää neist ilma, kuid uuendused pole neile enam saadaval.

Business Insider vahendab, et hetkel ei ole kindel, kas Ameerika valitsusel on õigus nõuda Apple'ilt ja Google'ilt TikToki ja WeChati eemaldamist nende rakenduste poest. 

Oracle ja TikTok esitasid esmaspäeval Ameerika valitsusele kinnitamiseks kavandatava tehingu pidades silmas president Donald Trumpi varasemate korralduste täitmist.

Eile vahendas Postimees, et Trump avaldas rahulolematust TikToki Ameerika haru müügitingimuste üle, millega senine Hiina omanikfirma ByteDance säilitaks ettevõttes enamusosaluse.

Kokkuleppe järgi jääks TikToki lähtekood ByteDance'i valdusesse. Oracle saaks sellest aga täieliku ülevaate ja testiks kõiki uuendusi, veendumaks, et need ei sisalda n-ö tagauksi.

Trump ütles ajakirjanikele, et ta pole tehingu detailidega kursis, kuid saab sellest ülevaate. «See peab olema sajaprotsendiline rahvusliku julgeoleku suhtes,» lisas ta eile.

«Tänane tegevus tõestab veel kord, et president Trump teeb endast kõik oleneva, et tagada meie riiklik julgeolek ja kaitsta ameeriklasi Hiina kommunistliku partei ohtude eest,» ütles kaubandusministeeriumi sekretär Wilbur Ross 18. septembril pressiteates.

«Presidendi juhtimisel oleme võtnud märkimisväärseid meetmeid, et võidelda Ameerika kodanike isikuandmete pahatahtliku kogumise vastu Hiinas, edendades samal ajal oma rahvuslikke väärtusi, demokraatlikel reeglitel põhinevaid norme ning USA seaduste ja määruste agressiivset jõustamist,» lisas Ross.

Meediaväljaanne Reuters vahendab, et hetkel on võimalik ka keelu tühistamine, kui TikTok lõpetab Ameerika tehnohiiglase Oracle'iga lepingu sõlmimise enne  20. septembri tähtaega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles