VIDEO ⟩ Liinilaev Viking Amorella sõitis juba teist korda samas paigas karile

Inna-Katrin Hein
Copy
Viking Amorella sõitis Ahvenamaa saarestikus karile
Viking Amorella sõitis Ahvenamaa saarestikus karile Foto: LEHTIKUVA/via REUTRS/Scanpix

Laevafirma Viking Line liinilaev Amorella sõitis Ahvenamaa juures juba teist korda samas paigas karile, esimene kord oli 2013.

Soome meedia teatel leidis nüüdne madalale sõit aset 20. septembril kell 12.50 kohaliku aja järgi. Laeval oli 207 reisijat ja 74 meeskonnaliiget, keegi juhtunus kannatada ei saanud.

Soome merepääste evakueeris kõik reisijad, kes viidi Mariehamni (Maarjanhamina) Strandnäsi kooli, kuhu rajati ajutine päästekeskus. Laevalt maha toodutele annavad Soome Punase risti esindajad psühholoogilist tuge, juua ja süüa.

Karile sõitnud Viking Amorellalt evakueeriti reisijad.
Karile sõitnud Viking Amorellalt evakueeriti reisijad. Foto: FINNISH COAST GUARD HANDOUT/EPA/Scanpix

Viking Amorellaga juhtus sarnane õnnetus ka 14. detsembril 2013, kui laev oli teel Turust Stockholmi. Pardal oli siis 1853 reisijat ja veel 38 inimest, kes olid artistid ja nende abilised. Lisaks ligi 100 meeskonnaliiget. 

Lastiks olid era- ja kaubaautod, kuid ka suured treilermasinad. Väga ohtlikke aineid laeval ei olnud.

Kui laev oli jõudnud Hjulgrundi väina, tekkis kell 12.23 elektrikatkestus, mille tõttu meeskond laeva üle kontrolli kaotas. Tegemist on Ahvenamaa veeteedel kohaga, mille läbimine nõuab suurt täpsust ja kogemust.

Ka nüüde õnnetus leidis aset saarte vahelisel Hjulgrundi kitsal merealal.

Hoolimata hädajuhtimissüsteemi kasutamisest ja hädaankurdamisest sõitis alus 2013 madalikule ja vöörpiiki, mis on otsmine ruum laeva vööris, tekkis leke.

Laeva meeskond teatas merepäästekeskusele karile sõidust ja valmistuti reisijate evakuatsiooniks.

Pärast kahjustuste kontrollimist lubasid merevõimud Viking Amorellal sõita Ahvenamaa saarestiku pealinna Mariehamni sadamasse. Laev suunati edasi Rauma laevatehas dokki, kus ta remonditi ja oli liinil tagasi 20. detsembril 2013.

Uurimine näitas, et laeval oli juba varem tehnilisi probleeme, millele meeskond tähelepanu ei pööranud ja mis aitasid õnnetusele kaasa.

Soome meedia teatel on Viking Line’il olnud koroonapandeemia tõttu rasked ajad ja nüüdne laevaõnnetus mõjutas seda veel.

Viking Line’i tegevjuht Jan Hansen kinnitas, et osa laeva tehnilisest meeskonnast kaotab töö.

Turu–Stockholmi liinil liigelnud Viking Amorella asemele pannakse Viking Gabriella. Tegemist on laevaga, mis varem liikles Helsingi ja Tallinna vahel.

Viking Amorella
Viking Amorella Foto: Rajavartiolaitos/AP/Scanpix

Soome mereõnnetuste uurimise amet algatas Viking Amorella õnnetuse uurimise, mille käigus küsitletakse nii sillameeskonda, merepäästetöötajaid kui ka reisijaid. 

Õnnetuse raport peaks valmima poole aasta pärast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles