PILDID JA VIDEO ⟩ Mehhiko arheoloogid leidsid esimest korda orjalaeva, millega veeti maiasid

Inna-Katrin Hein
Copy
Yukatani poolsaare lähedalt Mehhiko lahest leiti orjalaev La Unión
Yukatani poolsaare lähedalt Mehhiko lahest leiti orjalaev La Unión Foto: MEXICO'S NATIONAL INSTITUTE OF A/via REUTERS/Scanpix

Mehhiko allveearheoloogid leidsid Mehhiko lahest laeva, millega veeti röövitud maiasid, kes müüdi orjusesse.

Mehhiko ja Kuuba vahet sõitnud aurulaev La Unión leiti Yukatani poolsaare rannikust kahe meremiili (3,7 kilomeetri) kauguselt juba 2017, kuid võttis kolm aastat aega, et teha kindlaks, et tegemist oli ikka maiasid vedanud laevaga, teatab msn.com.

Mehhiko antropoloogia ja ajaloo instituudi (INAH) andmetel kasutati seda laeva orjade vedamiseks 1855 – 1861 ja igal kuul vedasid orjakaupmehed Kuubale orjaks 25 – 30 maiat.

«Orjapüüdjad müüsid vahendajale kinnipüütud maia 25 peeso eest, kuid Kuubal oli orja hind kerkinud juba 160 peesoni meeste eest ja 120 peesoni naiste eest,» sõnas INAHi arheoloog Helena Barba Meinecke.

Mehhikos keelati orjapidamine ja orjadega kauplemine juba 1829. aastal, kuid sellest hoolimata jätkasid orjakaupmehed tegevust.

La Unión uppus 19. septembril 1861, olles teel Mehhikost Kuubale. 

Yukatani poolsaare lähedalt Mehhiko lahest leiti orjalaev La Unión
Yukatani poolsaare lähedalt Mehhiko lahest leiti orjalaev La Unión Foto: MEXICO'S NATIONAL INSTITUTE OF A/via REUTERS/Scanpix

«Laevaleid on tähelepanuväärne, sest tegemist on karmi peatükiga piirkonna minevikust. Laeva tuleb vaadata oma ajastu kontekstis,» sõnasid Mehhiko arheoloogid.

Uurijate sõnul tegid nad laeva kindlaks katelde järgi, mis plahvatasid ja laeva süütasid. Samas on osa vrakist siiski alles. Orjalaeva juures merepõhjas oli mitmesuguseid esemeid, kaasa arvatud klaaspudeleid, keraamikat ja kaheksa messingist nuga-kahvlit, mida kasutasid esimese klassi reisijad.

Yukatani poolsaare lähedalt Mehhiko lahest leitud orjalaev La Unión
Yukatani poolsaare lähedalt Mehhiko lahest leitud orjalaev La Unión Foto: MEXICO'S NATIONAL INSTITUTE OF A/via REUTERS/Scanpix

Plahvatuses hukkusid pooled pardal olnud 80 meeskonnaliikmest ja 60 reisijast. Ei ole teada, kui palju hukkus kinnipüütud maiasid, keda veeti orjusse, kuna neid ei olnud laevapere ega reisijate seas üles tähendatud.

Maiade kultuur õitses Kesk-Ameerikas 2000 eKr kuni Hispaania konkistadooride saabumiseni 16. sajandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles