Teemapäev laupäeval: ⟩ Tallinlaste ajaloo hirmsamatest kannatustest 310 aastat tagasi

Tõnu Pedaru
, Ajakiri PULSS toimetaja
Copy
Viimased Rootsi sõdurid Revali kaitsel
Viimased Rootsi sõdurid Revali kaitsel Foto: Kolme Krooni Klubi

Vaenlaste poolt ümberpiiratud ja ülerahvastatud linn - laastav katk, nälg, veepuudus, enneolematud inimkaotused. Justkui põrgu maa peal. Nii asus Tallinn kaitsma end venelaste vastu septembris 310 aastat tagasi

Linnakindlustustest, piiramisest ja 310 aasta eest toimunud kapitulatsiooni tähendusest Eestile räägitakse Kiek in de Köki kindlustustemuuseumi teemapäeval ja Harjumäe etendusel laupäeval, 26. septembril kell 12-16.  Kõigepealt, kell 12 kuuleb Neitsitornis ettekannet Kalle Kroonilt, seejärel, kell 13.30 ekskursioonid bastionide peal ja all tunnelites. Ning lõpuks, kell 15 Harjumäel rivistavad end üles Rootsi sõdurid, näitavad muskette ja lasevad kahuripauke.

Ajalooline taust

1710. aasta suve lõpuks oli Põhjasõda kestnud juba üle kümne aasta. Vene väed olid vallutanud suurema osa Eesti- ja Liivimaast ning jõudsid augustis Tallinna alla. Hoolimata Peeter I lubadustest säilitada Tallinnale alistumise korral kõik linna senised õigused, otsustasid raad, gildide esindajad ning Toompeal asuv Rootsi garnison eesotsas asekuberner Diedrich Friedrich von Patkuliga piiramisele vastu panna.

Õnnetuseks puhkes katk, mis tegi sõja tõttu ülerahvastatud linnas julma hävitustööd – mõne nädalaga suri ligi kolmveerand linna elanikkonnast. Abivägesid ei saabunud, toit lõppes, vett ei jätkunud, katk laastas nii linnakodanikke kui sõjaväge. Septembri lõpuks oli selge, et olukord on lootusetu ja vastupanu jätkamiseks puuduvad igasugused võimalused.

29. septembril 1710 allkirjastati Tallinna lähistel Harkus kapitulatsioonileping ning samal päeval marssisid venelased linnaväravatest sisse. Tallinna ajaloos algas 1710–1918 kestnud Vene võimuperiood.

Foto: Tallinna Linnamuuseum.

"Kannatuste viimsel piiril“. Tallinna piiramine ja alistumine 1710"

Teemapäeva kava:

Kell 12–13.30

Ajaloolase Kalle Krooni loeng Neitsitorni lektooriumis

Katkust vaevatud. Tallinna alistumine Vene vägedele 29. septembril 1710: Tallinna linn ja garnison, veretu piiramine ja mõrkjasleebe alistumine. Kapitulatsioonide tähendus Eestile.

Registreeri SIIN

Kell 13.30–15

Ekskursioonid teemal “Tallinna bastionid linna kaitsel”

Jalutuskäik Ingeri ja Rootsi bastionidel ning maa-alustes käikudes. Eesti ja vene keeles. Kogunemine Kiek in de Köki fuajees.

Registreeri SIIN

Kell 1516 

Etendus “Viimsed võitlejad vallidel”. Suurtükk sülgab tuld!

Kutsume kõiki Harjumäele ehk Ingeri bastionile vaatama, kuidas vaenlase poolt ümber piiratud linna kaitsjad – Rootsi garnisoni sõdurid bastionil viimseks vastupanuks valmistuvad. Kõlavad kahuripaugud! Rootsi sõjaväe mundrites osalevad Kolme Krooni Klubi liikmed.

Tasuta

Lähemalt saab lugeda ka Linnamuuseumi ajaveebist

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles