Pärnu ööklubi alkoholimüügi piirangust: jäetakse mulje, et koroona saab kokteiliklaasist

Elu24
Copy
Pärnu kesklinnas asuv Vaarikas.
Pärnu kesklinnas asuv Vaarikas. Foto: Albert Sillaste

Valitsus kiitis möödunud nädalal heaks üleriigilise alkoholimüügi piirangu. Pärnus tegutseva ööklubi Vaarikas meeskonna meelest on praegusel kujul paika pandud piirangu näol tegemist lühinägeliku otsusega.

Valitsus kiitis 17. septembril heaks üleriigilise alkoholimüügi piirangu, mis hakkab kehtima 24. septembri ööl vastu 25. septembrit alates kella 00.00st. Öise alkoholimüügi keeld kehtib 00.00st kuni 10.00ni kõigis kohtades, kus müüakse alkoholi kohapeal tarbimiseks, näiteks baarides, ööklubides, restoranides, teatripuhvetites või hotellides. Piirang kehtib kuni 24. oktoobrini (kaasa arvatud) ning valitsus hindab selle jätkamise vajadust nädal enne piirangu kehtivusaja lõppu. Seoses valitsuse kehtestatava üleriigilise piiranguga lõpevad 25. septembrist kella 00.00st politsei- ja piirivalveameti kehtestatud piirkondlikud alkoholimüügi keelud.

«Eestis on toimunud hüppeline COVID-19 nakkuse leviku kasv ning seetõttu on vajalik ja põhjendatud taaskord kehtestada üleriigiline piirang,» nentis peaminister Jüri Ratas. «Nagu oleme näinud, levib koroonaviirus eriti hästi pidudel. Alkoholi tarbimine paraku mõjutab inimeste käitumist viisil, mis soodustab viiruse levikut. Seoses sellega kutsun inimesi üles mitte andma oma riskikäitumisega viiruse levikule uusi võimalusi ei avalikus kohas ega erapeol.»

«Piirang sellisel kujul on lühinägelik otsus, millega on üsna suvaliselt tehtud kogu koroona leviku veduriks alkoholi kättesaadavus öösel. Jäetakse mulje, et koroona ei levi inimeselt inimesele, vaid selle saab kokteiliklaasist. Ilmselt ei levi haigus päevasel ajal, ei levi ülerahvastatud ühistranspordis, kinosaalides, kauplustes ega ka meelelahutusasutustes enne keskööd. See osa inimesi, kes näiteks reede õhtul peo ööklubides lõpetavad, on vaid väike osa neist kes reede õhtul kodust välja tulevad. Nad kõik on juba enne keskööd omavahel koos olnud kinos/teatris/kohvikus/restoranis/pubis/lounge'is/jne, tarbides sedasama alkoholi, mis pärast keskööd keelatud on,»  lausub ööklubi Vaarikas sotsiaalmeediasse läkitatud avalduses. Klubi ei mõista asjaolusi, miks on ohtlik, kui murdosa eelpool nimetatud inimestest kohtub hiljem ööklubis.

Samuti on klubi jaoks arusaamartu piirangute seadmine kogu vabariigis, kui nakkusnäitaja on kõrge vaid mõnes maakonnas: «Pärnu maakonnas on vastav näit 21. septembri seisuga 2,32 (Ida-Virumaal 99,81). On räägitud, et see viirus ei kao kusagile ja peame sellega elama õppima. Kas täielik keelamine on uutes tingimustes elama õppimine? Vaarika ja ilmselt ka iga teise ööklubi jaoks tähendavad uued piirangud suuri põhimõttelisi muudatusi. Püüame kohaneda ning alates sellest nädalavahetusest kutsume üles oma kliente peoga varem alustama.»

«Palju räägitakse sellest, et «välismaal» ongi kõik just sedasi ning ka meil ei oleks kindlasti selle vastu midagi, kui inimestel oleks harjumus kodust varem välja tulla ning pidudele varem jõuda. See meeldiks nii ööklubide omanikele, töötajatele kui ka esinejatele. Paraku on inimeste harjumusi raske murda,» nendib Vaarikas, mis avab nüüdsest oma uksed juba kell 21.00 ja alkoholimüük lõpeb südaööl.

Vaarika suvi möödus piirangute tingimuses: «Juulikuu töötasime, lubades peole vaid kuni sada külalist. Augustis ja septembris oleme piiranud rahvaarvu vastutustundlikult kahesajale, kuigi 50% täituvuse nõude juures võiks see arv suurem olla. Eelmisest kinniolekust taastumisest ei ole veel mõtet isegi rääkida, suviste piirangutega töötamine on olnud iga ööklubi jaoks vaid ettevõtte elus hoidmine. Sisuliselt on ööklubid jäänud viimasteks asutusteks, kes praegu piirangutest kinni peavad ehk seega kõige ohutumad kohad pidutsemiseks. Ei väida, et selliseid baare/pubisid ei ole, kuid ei ole kordagi sattunud ühtegi väiksemasse asutusse kus loetaks külaliste arvu ning seda mingilgi moel piirataks.»

«2019. aastal hukkus liikluses üle 50 inimese. Teeme ettepaneku kehtestada liikluspiirangud kõikidele liiklejatele. Liikuda võib maksimaalselt 50%-l piirkiirusest ning pärast keskööd liiklemine keelata. Seevastu ohtlike liiklejate liikumisvabadust mitte piirata, vaid paluda ausõna peale 14 päeva kodus olla ja võimalusel vähem liigelda,» teeb klubi lõpetuseks omapoolse huvitava ettepaneku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles