Põhja-Korea leidis oma vetest lõunakorealasest ametniku, ta tapeti ja põletati

Inna-Katrin Hein
Copy
Lõunakorealased vaatamas Seouli raudteejaamas uudiseid, et Põhja-Korea lasi lõunakorealase maha ja põletas ta surnukeha
Lõunakorealased vaatamas Seouli raudteejaamas uudiseid, et Põhja-Korea lasi lõunakorealase maha ja põletas ta surnukeha Foto: Jeon Heon-kyun/epa/scanpix

Rahvusvaheline meedia teatab viitega Lõuna-Korea kaitseväe avaldusele, et Põhja-Korea sõjaväelased lasid maha lõunakorealasest kalandusametniku ja põletasid ta surnukeha.

Lõuna-Korea andmetel kuulasid Põhja-Korea võimuesindajad kinnipeetud lõunakorealase üle rannavalvelaeval. Ta lasti siis maha, surnukehale valati kütust ja süüdati.

Lõuna-Korea võimude teatel kinnitasid juhtunut nii nende kui Jaapani luureallikad.

Lõuna-Korea mõistis oma kodaniku tapmise hukka ja nõuab, et naaberriik karistaks tapjaid. Põhja-Korea ei ole juhtunut kommenteerinud.

Lõuna-Korea kalaalev, mille pardalt lõunakorealasest kalandusametnik kaduma läks
Lõuna-Korea kalaalev, mille pardalt lõunakorealasest kalandusametnik kaduma läks Foto: WSFMS / HANDOUT/EPA/Scanpix

Lõuna-Korea luureametnike andmetel üritas 47-aastane lõunakorealane põgeneda Põhja-Koreasse. Ta kadus 21. septembril Lõuna-Korea kalalaevalt, mis oli Põhja-Korea mereala lähedal ja arvatavalt ujus ta Põhja-Korea vetesse.

Lõunakorealased tavaliselt ei põgene Põhja-Koreasse ja selle tõttu on need üksikud põgenemised haruldased, saades palju meediatähelepanu.

Lõuna-Korea teatel ei ole selge, miks nende kodanik maha lasti ja ta surnukeha hävitati, kuid tõenäoliselt tehti seda Põhja-Korea karmidest koroonapiirangutest lähtudes.

Põhja-Korea kaitsevägi on saanud käsu lasta maha kõik, kes rikuvad koroonapiiranguid. Sellega loodetakse takistada koroonaviiruse levimist. Samas Põhja-Korea eitab, et neil oleks koroonaviirusega nakatunuid ja viirushaiguse tagajärjel surnuid.

Juulis põgenes põhjakorealane Lõuna-Koreast tagasi kodumaale, läbides probleemideta väga tugevalt valvatud piiri. Põhja-Koreas tekitas juhtum paanika, kuna arvati, et mehel on koroonaviirus.

Põhja-Korea võimud panid põgeniku tõttu piiriala karantiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles