VIDEO ⟩ Atlandil on tekkinud haruldane «zombitorm»

Inna-Katrin Hein
Copy
Orkaan Paulette
Orkaan Paulette Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Atlandi ookeanil on tekkinud haruldane troopiline «zombitorm» pärast seda, kui orkaan Paulette taas võimsamaks muutus.

Orkaan Paulette jõudis septembri keskel Bermudale, olles esimese kategooria orkaan, kuid tugevenes siis teise kategooria orkaaniks. Hiljem Paulette nõrgenes ja mitte troopiliseks tormiks, vaid troopiliseks madalrõhkkonnaks, teatab cnn.com. 

Paulette oli madarõhkkond viis päeva, kuid ärkas 21. septembril taas ellu ja hakkas tugevnema, olles Portugalile kuuluvast Assoori saarestikust 500 kilomeetri kaugusel.

Paulette’ile ei antud uut nime kui ta tugevnes, kuna põhimõtteliselt on tegemist sama orkaaniga.

Sel aastal on Atlandi ookeanil tekkinud nii palju orkaane, et meteoroloogid pidid nendele nime andmiseks võtma appi kreeka tähestiku.

Septembris on Atlandil möllanud viis orkaani ja troopilist tormi, mille seas on ka Paulette. Ülejäänud neli on Renee, Sally, Teddy ja Vicki.

Tegemist on alles teise korraga, mil nii palju orkaane ja torme on samaaegselt üle ookeani liikunud.

Meteoroloog Brandon Milleri sõnul on «zombitormid», mis tekivad orkaani nõrgenemise ja siis taas tugevnemise tagajärjel, üsna haruldased.

Orkaaniasjatundjad jätkasid, et selliste tormide tekketõenäosust on suurendanud asjaolu, et nii Atlandi ookeani põhja- kui lõunaosas on veetemperatuur sel aastal olnud keskmisest kõrgem.

Eelmisel korral ärkas orkaan ellu 2004, tegemist oli orkaan Ivaniga, mis tekitas Kariibi mere saartel ja USA kagurannikul palju kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles