Nimi on Bond, päriselt James Bond

Inna-Katrin Hein
Copy
Daniel Craig James Bondina 2020. aasta filmis «No Time to Die»
Daniel Craig James Bondina 2020. aasta filmis «No Time to Die» Foto: Cap/rfs/Image Supplied By Capital Pictures/Scanpix

Briti agent James Bond on tuntud nii kirjanik Ian Flemingi romaanidest kui edukatest filmidest, kuid ka päris agendist James Bond on olemas olnud.

Poola mäluinstituut jõudis jälile, et 1960. aastatel oli Poolas Briti luureteenistuse agent, kelle nimi oli päriselt James Bond, kirjutab newsinfo.inquirer.net.

James Albert Bond oli sündinud 30. jaanuaril 1928 Devonis Bidefordis. 

Instituudi arhiivi kohaselt tuli agent James Bond Poolasse 18. veebruaril 1964 ja ta asus tööle Varssavis Briti saatkonnas sõjaväeatašee alluvana.

Üsna pea jäi ta silma Poola vastuluurele.

«Briti agent James Bond oli idablokki kuulunud Poolas 1964 ja 1965. Ta sõitis Poolas ringi. Ta flirtis meeleldi naistega nagu ka raamatu ja filmi Bond, kuid arhiivis ei ole sõnagi selle kohta, kas talle maitses viinamartiini. Kuid on märge, et talle meeldis Poola õlu,» sõnas arhiivijuht Marzena Kruk.

Arhiividokumentide kohaselt jälgisid Poola vastuluureohvitserid Bondi liikumisi. Briti agent üritas Bialystoki ja Olsztyni piirkonnas tungida sõjaväerajatistesse.

Tal ei olnud Poola kodanikega kontakte, sel oleksid tõsised tagajärjed poolakatele, keda oleks kahtlustatud koostöös raudse eesriide taga olevate vaenlastega.

James Bondi tegelaskuju lõi Briti endine sõjaväeluure ohvitser Ian Fleming. Tema romaanide ainetel on tehtud palju edukaid Bondi filme.

Esimene neist oli 1962. aastal «Dr.No», kus Bondi kehastas Sean Connery.

Ian Fleming (vasakul) ja Sean Connery 1962. aastal Bondi-filmi «Dr.No» võttel
Ian Fleming (vasakul) ja Sean Connery 1962. aastal Bondi-filmi «Dr.No» võttel Foto: Cap/rfs/Image Supplied By Capital Pictures/Scanpix

Ei ole teada, kas Fleming oli teadlik Briti luureametnikust James Bondist ja tema tööst Poolas.

«Poola vastuluure teadis kindlasti raamatu ja filmi Bondist, nad võisid arvata, et päriselu Bondiga tehti nende kujul nalja,» sõnas arhiivi esindaja Kruk.

James Bondi filme on kokku 25 ja Bondi on mänginud kuus näitlejat. Kõige värskem film on sel aastal valminud «No Time To Die». Peaosas on Daniel Craig.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles