Reisilaeva Amorella õnnetuspaigast leiti materjali, mida seal ei tohiks olla

Inna-Katrin Hein
Copy
Ahvenamaal õnnetusse sattunud Amorella viidi puksiirlaevade abil Naantali dokki
Ahvenamaal õnnetusse sattunud Amorella viidi puksiirlaevade abil Naantali dokki Foto: Niclas Nordlund via www.imago-images.de/imago images/Lehtikuva/Scanpix

Ahvenamaa saarestikus leiti kõva looduslikku materjali kohast, kus Viking Line’i reisilaev Amorella 20. septembril põhjaga arvatavalt kari puudutas ja madalikule sõitis.

Soome õnnetuste uurimise keskuse (OTKES) juhi Veli-Pekka Nurmi sõnul on leid Amorellaga juhtunu uurimisel tähtis ja tuleb analüüsida, kas see materjal mängis õnnetuse juures rolli, kirjutab hs.fi.

Ta lisas, et kui see materjal osutub ohtlikuks, siis ei ole Hjulgrundi kitsaskoha läbimine laevadele enam ohutu. Keskuse andmetel pole seal varem sellist looduslikku materjali olnud.

OTKES sai kivimaterjali kohta andmed Soome mereväelt, mille tuukrid möödunud nädala lõpus õnnetuspaika uurisid.

Nurmi teatel edastati teave Soome transpordi infrastruktuuri agentuurile, mis analüüsib, kas laevad saavad sellest kitsaskohast edaspidi läbi sõita. «Paika mittekuuluv looduslik materjal, mida varem arvatavalt seal ei olnud, võib sõidupiirkonna turvalisuse kahtluse alla seada,» sõnas ta.

Soome transpordi infrastruktuuri agentuuri esindaja Simo Kerkelä sõnul näitas uurimine, et Amorella õnnetuskohas on suur kivikamakas, mis on mitu meetrit pikk, kaks meetrit lai ja sama kõrge. 

Veel ei ole selge, kuidas kivi laevateele sai, kuid arvatakse, et selle võis sinna kanda jää, kuid ka laevad võisid kivi edasi veeretada. 

OTKESil valmib Amorella õnnetusraport, mis sisaldab nii järeldusi kui turvalisusoovitust, järgmise aasta suveks.

Amorella tõmmati madalikult lahti ja viidi puksiirlaevade abil Naantali dokki, kus laeva remonditakse, kuna keres on auk. Viking Line’i andmetel kulub remondile umbes kaks nädalat.

Soome rannavalve sai teada Amorella õnnetusest 20. septembril kell 13.00 kohaliku aja järgi. Pardal oli 200 reisijat ja 81 meeskonnaliiget. Reisijad ja enamik meeskonnaliikmeid päästeti hätta sattunud laevalt ja toimetati Ahvenamaale Mariehamni.

Ahvenamaa (soome keeles Ahvenanmaa, rootsi keeles Åland) on omavalitsuslik Soome maakond Läänemeres. Maakonna elanikkond on rootsikeelne ja ainus ametlik keel on rootsi keel.

Läänemeres asuva Ahvenamaa saarestiku suurim saar on Ahvenanmanner. Seda ümbritsevad, eriti idakaares, tuhanded väiksemad saared.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles