PILDID JA VIDEO ⟩ Kunstnik andis 54 Vana-Rooma keisrile näo

Inna-Katrin Hein
Copy
Vana-Rooma keisri Nero büst. Ta valitses 54 - 68 pKr
Vana-Rooma keisri Nero büst. Ta valitses 54 - 68 pKr Foto: akg-images/Scanpix

Kanada filmirežissöör ja eriefektide kunstnik Daniel Voshart kasutas tehisintellekti, et taastad 54 Vana-Rooma keisri näo, kaasa arvatud kuruikuulsa Nero oma.

Kunstniku sõnul tulid nägude digitaalrekonstruktsioonid sellised, nagu oleks tegemist tänapäevaste fotodega, teatab livescience.com.

Voshart võttis oma projekti aluseks maailma erinevates muuseumides olevad keisrite marmorbüstid ja -kujud ning Artbreeder algoritm analüüsis neist tehtud fotosid, mida oli üle 800.

Algoritmi abil tekkis näokuju, juuste- ja nahavärv ning kunstnik töötles saadud pilte Photoshopi abil veelgi realistlikumaks, lisades detaile müntidelt, kunstiteostelt ja ajaloolistest kirjeldustest.

«Programmeerimisel on rusikareegel, prügi prügist välja, mis tähendab, et kui on olemas foto hästivalgustatud ja kahjustusteta büstist, siis saab selle abil üsna kerge vaevaga korraliku näopildi. Kui aga on andmeid kahjustuste kohta või pildi valgus on vilets, siis on keeruline või isegi võimatu saada realistlikku näopilti,» selgitas kunstnik.

Voshart eelistas fotosid büstidest, mis olid valmistatud keisrite eluajal või need olid väga oskuslikult tehtud, olles tõetruud.

Kunstnik lisa arvutis piltidele nahatooni, mis tema arvates võis ühel või teisel Vana-Rooma keisril olla.

«Sain lisada nahatooni ja etnilisi jooni, tehes seda aste astme haaval ja käsitsi,» selgitas kanadalane.

Vosharti sõnul kulus igale 54 keisrile näo tegemiseks 15 – 16 tundi.

Näiteks keiser Caligula, kes valitses 37 – 41 pKr, näole lisas ta ajalooallikates ja tänapäeva raamatutes nagu 1928. aastal välja antud teoses «Personal Appearance in the Biography of the Roman Emperors» kirja pandut, et ta peakuju oli lopergune, silmad ja meelekohad olid sügaval ning tal oli metsik tappev pilk.

Keiser Nerol, valitsusaeg 54 – 68 pKr, oli kirjelduste järgi lai ümar lõug, nahk oli tedretähniline ja mitte kõige parema tooniga ning nägu oli kena, mitte ilus.

Kunstniku sõnul alustas ta Vana-Rooma keisrite projekti koroonakarantiinis olles ja ta teadmised nende kohta olid praktiliselt null.

Ta süvenes internetis ja raamatustes keisrite ellu, leides 54 keisrit, kes valitsesid ajavahemikul 27 eKr kuni 285 pKr.

Kanadalase sõnul tuli isegi kasuks, et ta keisrite kohta väga vähe teadis, sest ee võimaldas luua nende nägusid eelarvamuseta.

«Kui kriminalistid taastavad nägu, siis on vajalik vaid info juuste, nahavärvi ja teadaolevate vigastuste ning füüsiliste joonte kohta. Kui on isiksuse kohta liiga palju teada, võib see hakata inimnäo taastamist mõjutama ja tulemus ei ole autentne,» selgitas kunstnik.

Vosharti Vana-Rooma keisrite projekti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles