Rumeenias valiti linnapeaks surnud mees

Elu24
Copy
Lõuna-Rumeenia väikelinna Deveselu endise linnapea Ion Alimani järelhüüe linnavalitsuse maja seinal.
Lõuna-Rumeenia väikelinna Deveselu endise linnapea Ion Alimani järelhüüe linnavalitsuse maja seinal. Foto: INQUAM PHOTOS/REUTERS/Scanpix

Vaid paarituhande elanikuga väikelinna elanikud valisid mõni aeg tagasi COVID-19 tüsistustesse surnud mehe uuesti linnapeaks austusest mehe vastu.

Lõuna-Rumeenias asuva väikelinna Deveselu elanikud otsustasid pühapäevastel valimistel linnapeaks tagasi valida vaid kümme päeva varem koroonaviiruse tagajärjel surnud 56-aastase linnapea Ion Alimani, vahendas CNN.

Sotsiaaldemokraadist Aliman oleks esmaspäeval saanud 57-aastaseks

Sotsiaalmeedias levib video, kus kümned Deveselu elanikud läksid pärast seda, kui hääletamine oli pühapäevastel kohalikel valimistel lõppenud sotsiaaldemokraadist Ion Alimani hauale küünlaid süütama.

«See on teie võit,» ütles küks Alimani toetanud mees. 

«Tea, et võid meie üle uhke olla. Puhka rahus,» lisas ta.

Aliman võitis oma kolmanda ametiaja umbes 3000 elanikuga Deveselu linnapeana saades 64 protsenti häältest, selgus valimisbüroo andmetest esmaspäeval.

«Ta oli meie jaoks tõeline linnapea,» rääkis üks maski kandnud naine Deveselu eratelevisioonile ProTV. 

«Ta oli meie poolel ja austas kõiki seadusi. Ma ei usu, et me temasugust linnapead enam näeme,» sõnas naine.

Aliman oli endine mereväeohvitser, kes suri 17. septembril Bukaresti haiglas.

Valimistel osales mees aga seetõttu, et tema nimi oli juba trükitud hääletussedelitele ja ametnike sõnul ei saanud seda enam eemaldada.

Siiski toimuvad väikelinnas uued valimised, sest surnud mees ei saa linna valitseda. 

See pole esimene kord, kui rumeenlased valivad teadlikult valitsejaks surnud inimese. 2008. aastal valis üks Ida-Rumeenia väikelinn ka teadlikult oma linnapeaks inimese, kes suri vahetult pärast hääletamise algust.

Hoolimata Alimani võidust kaotas sotsiaaldemokraatide partei, kuhu mees kuulus, pühapäeval kogu Rumeenias valimised võtmelinnades ja maakonnavolikogudes. 

Rumeenias on alates veebruari lõpust viirusesse nakatunud 123 944 inmest. COVID-19 tõttu on riigis surnud 4748 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles