PILDID Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov avas renoveeritud ajaloolise küla

Inna-Katrin Hein
Copy

Tšetšeeni Vabariigi juht Ramzan Kadõrov avas 29. septembril ajaloolise ja arhitektuurilise Hoi kompleksi, mis asub merepinnast 2000 meetri kõrgusel mägedes.

Iidse tšetšeenide küla taastamine algas kaks aastat tagasi ja raha selleks tuli Ahmad Kadõrovi fondist, teatab TASS.

Ahmat Kadõrov oli Ramzan Kadõrovi isa, kes tapeti 2004. aasta mais.

Ramzan Kadõrov pidas turismipaiga avamisel kõne, milles ütles, et kui inimesed ei tunne oma minevikku ja esivanemaid, siis ei tunne nad ka iseennast.

Küla avamisel olid kohal mitmed Tšetšeenia võimuesindajad ja kuulsused, kuid ka paiga lähedased elanikud, kes kandsid rahvarõivaid ja esinesid rahvatantsudega.

Renoveeritud kompleksis saab tutvuda vanade hoonetega, kuid maitsta ka Tšetšeenia traditsioonilisi roogasid. Paigas hakkavad toimuma loengud ja õpitoad, kus räägitakse ajaloost ning toimuvad kultuurifestivalid, kus astuvad üles rahvamuusikaansamblid ja rahvatantsijad.

Enne tšetšeenide deporteerimist 1944 oli Hoi küla ja selle ümbruse üks tihedamalt asustatud alasid Tšetšeenias. Seal oli umbes 200 maja ja elanikke oli 2000.

Tšetšeenias avati renoveeritud ajalooline Hoi küla
Tšetšeenias avati renoveeritud ajalooline Hoi küla Foto: Taisiya Borshigova/TASS/Scanpix

Teise maailmasõja ajal jäi Hoi küla tühjaks ja majad hakkasid lagunema. Nüüdseks on majadele nende algne kuju tagasi antud.

Hoi küla asub Tšetšeenia pealinnast Groznõist kolme tunni autosõidu kaugusel ja tuntud Kezenoi-Am järveni on neli kilomeetrit.

Tšetšeenia turismiminister Muslim Bajtazjev sõnas küla avamisel, et turismisektor vajab globaalse koroonapandeemia tõttu turgutamist ning Hoi ajalooline küla on paik, mis peaks sinna turiste tooma.

Tšetšeeni Vabariik on Venemaa 1. järgu haldusüksus (vabariik) Põhja-Kaukaasia föderaalringkonnas.

Tšetšeenia asub Põhja-Kaukaasia mägialadel ja Tereki-äärsetel tasandikel.

Piirneb läänes Inguši Vabariigiga, loodes Põhja-Osseetia Alaania Vabariigiga ja Stavropoli kraiga, idas Dagestani Vabariigiga ning välisriikidest Gruusiaga lõunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles