Iiri ülemkohus otsustas, et Subway sai ei ole sai

Elu24
Copy
Subway võileib. Pilt on illustratiivne.
Subway võileib. Pilt on illustratiivne. Foto: JOE RAEDLE/AFP/Scanpix

Iiri ülemkohus otsustas kolmapäeval, et Subway sai ei ole sai. Nimelt sisaldavad Subway võileivad liiga palju suhkrut, et saia, millest neid valmistatakse, seaduslikult saiaks kutsuda.

Iiri ülemkohtu otsus sündis ettevõtte Bookfindersi kaebuse järel, mis väitis, et nendele kuuluv Subway ei pea käibemaksu maksma, kuna paljud nende müüdavad tooted on põhitoidud ja peaksid selle arvelt saama null protsendilise käibemaksumäära, vahendab The Journal.

Bookfinders taotles Subway tasutud käibemaksu tagastamist ajavahemikul jaanuar–veebruar 2004 kuni november–detsember 2005 määraga 9,2 protsenti ja väitis, et nad oleksid pidanud selle asemel maksma null protsenti käibemaksu.

Viis kohtunikku aga otsustasid, et Subway võileivad peavad oma suhkrusisalduse tõttu maksma käibemaksu.

Seaduses on öeldud, et selleks, et saia saaks pidada põhitoiduks, mida ei maksustata käibemaksuga, ei tohi suhkur ületada kahte protsenti tainasse lisatud jahu massist. Teisisõnu võib saja grammi jahu kohta saias olla vaid kaks grammi suhkrut. Subway saias on suhkrut kümme grammi.

Kuna suhkrusisaldus saias ületas lubatud protsendi otsustas kohus Subway saia käsitlemise saiana vastava paragraafi alusel välistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles