Beiruti sadamas toimunud plahvatus on ajaloo üks võimsamaid mittetuumaplahvatusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Liibanoni Beiruti sadamaplahvatus toimus 4. augustil 2020
Liibanoni Beiruti sadamaplahvatus toimus 4. augustil 2020 Foto: ANWAR AMRO/AFP/Scanpix

Selle aasta 4. augustil plahvatas Liibanoni pealinna Beiruti sadamas 2750 tonni ammooniumnitraati, mis on kogu ajaloo üks võimsamaid mittetuumaplahvatusi.

Briti Sheffieldi ülikooli teadlased arvutasid, et Beiruti sadamaplahvatuse võimsus vastas 0,50–1,12 kilotonni TNT ehk trotüüli plahvatamisele, teatab bbc.com.

Teadlasterühma kuuluva Sam Rigby sõnul on Beiruti plahvatus inimkonna ajaloo kümne kõige võimsama plahvatuse seas, kui välja jätta tuuma- ja looduskatastroofidest tekkinud plahvatused.

«Beiruti plahvatus on huvitav selle poolest, et see on täiesti omamoodi, see on nagu eikellegimaal, jäädes oma võimsuselt tavarelvade ja tuumarelvade vahele,» kommenteeris ekspert.

Ta tõi võrdluseks, et ameeriklaste poolt 1945 Jaapani linnale Hiroshimale visatud tuumapomm oli 13–15-kilotonnise plahvatusvõimsusega, samas USA sõjaväe üks suuremaid tavarelvi, massiivse laskemoona õhupomm GBU-43/B MOAB, hüüdnimega Kõikide Pommide ema, tekitab vaid 11 tonni võimsusega plahvatuse.

Maailma suurim plahvatusõnnetus leidis aset 1917. aastal Kanada idarannikul Halifaxis, kui laskemoonalaev põrkas kokku teise laevaga. Selle plahvatuse võimsus oli natuke alla kolme kilotonni.

Hiinas Tianjinis plahvatas 2015 suur kogus ammooniumnitraati ja siis oli plahvatuse võimsus 0,25 kilotonni.

Võimsaim inimese poolt toime pandud mittetuumaplahvatus toimus 1985. aastal USAs New Mexicos. Plahvatuse võimsus võrdus 4 kilotonni TNT ehk trotüüli plahvatamisega.

«Beiruti plahvatus on 21. sajandi plahvatustest kõige võimsam mittetuumaplahvatus,» nentis Briti teadlane Bigby.

Ta jätkas, et lööklaine oli nii tugev, et lõhkus aknaklaasid plahvatuskohast isegi rohkem kui kümne kilomeetri kaugusel. Vabanenud energiahulk oli hinnanguliselt suurusjärgus üks gigavatt-tund. Teadlaste sõnul vastab see saja kodu aastasele energiavajadusele.

Briti teadlased hindasid Beiruti plahvatuse intensiivsust ka sotsiaalmeediasse jõudnud videote abil ja kaardistasid hävingu. Esialgne hinnang plahvatusele oli pool kilotonni võimsam kui hilisem hinnang.

Viga tulenes sellest, et osades videotes oli kaadreid puudu, need kadusid kas veebi laadides või sealt alla laadides.

Beirutis plahvatas 2750 tonni väetisena kasutatavat ammooniumnitraati, plahvatuses hukkus 190 inimest ja üle 6000 sai vigastada. Rohkem kui 300 000 inimest jäi kodutuks.

Beiruti sadamas tehti 4. augustil remonti, milles kasutati ka keevitamist. Keevitamise sädemetest tekkis tulekahju, mis levis kiiresti edasi ning tulekahju kuumus pani 12. laos olnud ammooniumnitraadi plahvatama.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles