Ohio naiste hääled võivad saada otsustavaks: Trump on juhina häbiväärne, kuid hääletan teda siiski

Inna-Katrin Hein
Copy
Donald Trumpi naistoetaja Ohios
Donald Trumpi naistoetaja Ohios Foto: Sue Dorfman/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Ameerika Ühendriikides on hoolimata koroonaviiruse teisest lainest käimas äge presidendivalimiste võitlus, milles kandidaadid on vabariiklane, praegune president Donald Trump ja demokraat Joe Biden.

Valimisekspertide arvates võivad Ohio osariigi naiste hääled saada valimisvõitluses otsustavaks, kirjutab yle.fi.

Küsitlemine näitas, et naised peavad Bidenit liiga pehmeks ja nõrgaks, et tema poolt hääletada, samas tõdeti, et Trump presidendina võib olla häbiväärne, kuid samas on temas otsustavust ja tugevust, mis paneb tema poolt hääletama.

Demokraadist kandidaat Joe Biden ja ta toetajad Texases Houstonis
Demokraadist kandidaat Joe Biden ja ta toetajad Texases Houstonis Foto: Ken Herman/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Ohio Clevelandi väikeettevõtja Cathie Ewing peab end demokraadiks, kuid vabariiklase Trumpi vastu ta siiski ei hääleta.

Ta peab Slavic Villages pesumaja. Tegemist on linnaosaga, kus põhiliselt elavad Ida-Euroopast, eelkõige Poolast sisserännanud. Ta pesumaja lähedal on Poola restoran ja pagarikoda.

Linnaosas on ka palju tumedanahalisi, kes kuuluvad vaesemasse keskklassi ning kelle üürikorteris ei ole pesumasinat, nad vajavad selle tõttu pesumaja teenust. 

63-aastane Ewing on viie täiskasvanud lapse ema, olles pidanud pesumaja paarkümmend aastat. Ta tahaks pensionile jääda, kuid on ka raha vaja. Naise sõnul näitas koroonakriis, et elu on ettearvamatu.

Ewingi sõnul on koroonapandeemia võtnud paljudelt ohiolastelt töö ja viirushaiguse tagajärjel on surnud 5000 inimest.

«Olen olnud siin maailmas 63 aastat ja varem ei ole elu nii karm olnud. Mõtlen praegust aega, mil on aina rohkem vägivalda, vaesust, töötust ja narkoprobleeme. Kirsiks tordil on koroonapandeemia,» sõnas ameeriklanna.

USA presidendivalimised toimuvad 3. novembril ja Ewingi jaoks on kõige tähtsamaks tervishoid.

«Koroonaviiruse tõttu on tervishoid kõige tähtsam. Kui haiguspuhangut ei saada kontrolli alla, siis massiline suremine jätkub,» arvas väikeettevõtja.

Oma pesumajas maski kandmist nõudva naise sõnul on ta klientide seas palju neid, kellel ei ole haiguskindlustust ja seega on nad potentsiaalsed koroonaviiruse levitajad.

Ewing jätkas, et Kesklääne tumedanahalised, kelle hulka kuulub ka tema, on enamjaolt demokraadid ja arvatavalt hääletavad Joe Bideni poolt.

«Inimesed peaksid saama aru, et Trump ei ole ainuisikuliselt USA probleemides süüdi. Kõik teadsid juba 2017, kui temast sai president, milline ta on. Iga rahvas saab sellise presidendi, millise ta on valinud,» nentis ameeriklanna.

Ewingi sõnul ei ole ta ka demokraadist Joe Bideni pooldaja ning põhimõtteliselt ei olegi tal kellegi poolt hääletada.

«Demokraadina peaksin valima Joe Bidenit, kuid ta ei ole inspireeriv. Kui oleks mõni parem kandidaat, siis hääletaksin tema poolt. Pean väga kaaluma, kelle poolt hääletan. Trump ei ole veel välistatud,» sõnas pesumajapidaja.

USA president Donald Trump võtmas 5. oktoobril Valge Maja rõdul maski eest
USA president Donald Trump võtmas 5. oktoobril Valge Maja rõdul maski eest Foto: Erin Scott/REUTERS/Scanpix

Ewing tunnistas, et võib juhtuda ka nii, et ta peab 3. novembri valimispäeval tööd tegema ja ta ei saa oma häält anda. Järelikult jääb tal siis hääletamata.

Clevelandi Shaker Heightsi jõukate linnaosas elavale Katie Parisile ei tule hääletamata jätmine kõne allagi.

Suhtekorraldusekspert Paris kolis kaheksa aastata tagasi pealinnast Washingtonis Clevelandi, kus ta abiellus ja lapsi sai.

Ta eesmärgiks on hoida ära 2016. aasta presidendivalimiste kordumine, milles Trump sai Ohios palju hääli.

Oma missiooni täitmiseks asutas ta paar aastat tagasi organisatsiooni Red Wine and Blue, mille eesmärgiks on rõhutada, kui tähtsad on Ohio naiste hääled. Demokraatidest «punase veini ja sinise värvi armastajad» hääletavad Joe Bidenit.

«Oleme pandeemia ajal näinud, kui murelikuks muutusid emad. Meie silmis on president Trump vastutustundetu, seades tuhandete ameeriklaste elu ohtu. Naised tahavad olukorda muuta ja parandada haavu, mille praegune president oma võimuloleku ajal on tekitanud,» sõnas Paris.

Koroonaviiruse tõttu on aktivistid kolinud netti. Parisile see ei meeldi, sest tema arvates on näost näkku suhtlemine tähtis.

«Naised kutsuvad sõpru õhtusele veinile. See on meie viis leida nii väikestele kui suurtele probleemidele lahendusi. 2016. aasta presidendivalimised olid suur šokk ja see äratas meid Ohios Okasroosikese unest. See ei saa nüüd korduda,» jätkas ohiolanna.

Parisi sõnul kasutavad nad enne valimisi interneti võimalusi ära ja küll naised saavad aru, kelle poolt on neil kasulikum hääletada.

11,6 miljoni elanikuga Ohiot peetakse USA presidendivalimistel üheks kaalukeele osariigiks, mille hääled võivad olla otsustavad.

Ameeriklased ei vali presidenti otse, vaid 538 valijamehe kaudu. Presidendiks saamiseks peab Trump või Biden saama vähemalt 270 valijamehe hääle. Ohios on 18 valijameest ja seega on see osariik tähtsam kui näiteks Iowa, kus on kuus valijameest.

2016. aasta valimistel sai Trump Ohio osariigis võidu, edestades vastaskandidaati Hillary Clintonit. Trumpil õnnestus saada üsna palju naiste hääli, olles Clintoniga tasavägine.

Clinton sai Ohio naiste häältest 49 protsenti ja Trump 46 protsenti.

Katie Paris on veendunud, et Ohio naiste hääled otsutavad selle aasta novembri valimised.

Clevelandi Strongsville’i eeslinnas on üsna palju naisi, kes on vabariiklased ja seega Donald Trumpi toetajad. Katie Paris ja teised temasarnased demokraadid üritavad neid meelt muutma ja Joe Bideni poolt hääletama panna.

Koduperenaised Brandi Rucinski ja Nikki Sesko ning erikoolis õpetajana töötav Angie Forsythe on vabariiklased, kelle kandidaat on Trump.

Forsythe sõnul ei ole Trump just meeldiv kandidaat, kuid kuna pole kedagi teist, siis hääletab ta tema poolt.

Rucinski sõnul on ta samal seisukohal, ta hääletab vastu tahtmist Trumpi poolt.

Sesko sõnul ei ole kedagi valida ja ta võtab halvast parema ehk Trumpi.

Kolme naist häirib see, et Trumpi presidendiks olemise ajal on lisandunud negatiivsust ja käega löömist. Sõbralikkus ja heatahlikkus on hakanud ühiskonnast ja inimsuhetest kaduma.

«Minu silmis ei ole Trump just meeldiv inimene, tema avalikud esinemised on ärritavad. On häbiväärne, et meil on temasugune juht. Trump on agressiivne ja ründav ning ei austa inimesi. Kahjuks ei ole tema asemel teist kandidaati,» teatas Forsythe.

Ka Rucinski ja Sesko jagavad seda seisukohta, kuid hoolimata Trumpi negatiivsetest külgedest hääletavad nad siiski tema poolt.

Kõik kolm naist on ka konservatiivid, kes on abordi vastu ja ei soovi maksude tõstmist Nende sõnul on demokraat Joe Bideni valimisplatvorm just selline, mis võimaldab aborte ja maksude tõusu.

Ohio vabariiklastest naised lisasid, et valimised on kohe käes ja oma meelt nad enam ei muuda.

Vabariiklase Donald Trumpi ja demokraat Joe Bideni valimisdebatid jätkuvad. Trumpil diagnoositi vahepeal küll koroonaviirus, kuid nüüdseks on ta haiglast väljas. Väidetavalt ei ole ta tervis nii korras, kui Valge Maja ja ta arstid on teatanud.

USA 59. presidendivalimised toimuvad 3. novembril 2020.

Ameerika Ühendriikide presidendivalimistel valitakse valijamehed 538-liikmelisesse valimiskogusse. Iga osariigi valijameeste arv sõltub osariigi rahvaarvust vastavalt 2010. aasta rahvaloendusele.

Igas osariigis enim hääli saanud kandidaat saab kogu osariigi valijameeste hääled. Erandiks on Maine'i ja Nebraska osariik, kus osariigis rahvahääletuse võitnud kandidaat saab kaks häält ning vastavas Esindajatekoja ringkonnas rahvahääletuse võitnud kandidaat saab ühe hääle. Võiduks vajatakse 270 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles