MAYDAY ⟩ Estonia viimased traagilised hetked on talletatud hädaabikõne salvestusele

Elu24
Copy
Parvlaev Estonia Tallinna sadamas.
Parvlaev Estonia Tallinna sadamas. Foto: Li Samuelson / Scanpix

Parvlaeva Estonia tragöödiale uusi vaatenurki otsiv Rootsi dokumentaal «Estonia – leid, mis muudab kõike» jõuab Kanal2 eetrisse juba homme. Sel puhul on sobilik meenutada millised olid meeskonna viimased ärevad vestlused teiste laevadega.

«Silja Europa, Estonia,» alustas Estonia tüürimees abikutset. «Estonia, siin Silja Europe vastamas kanalil 16,» vastati pahaaimamatult.

Nii algas appikutse uppuvalt parvlaevalt. Veega täituv Estonia vajus keset tormist Läänemerd kiirelt ning laeval valitses juba pimedus. Teised laevad ümbruses seda veel ei aimanud.

***

«Silja Europa, Viking, Estonia,» kutsus Andres Tammes. «Mayday, Mayday,» lausus tüürimees saatuslikud sõnad.

«Estonia, Silja Europa - kas te kutsute Mayday'd?» uuriti vastu uskumatult. «Estonia, mis toimub, kas saate vastata?»

«Siin Estonia, kes seal on?» jätkas Tammes läbematult. «Tere hommikut! Räägid sa soome keelt?» jätkas Soomes laevandust õppinud mees soome keeles.

«Meil on probleem,» hakkas tüürimees selgitama. «Me oleme kreenis paremale, ma arvan, et umbes 20-30 kraadi. Kas te saaksite appi tulla ja kutsuda ka Viking appi?»

«Jaa, Viking on meie taga ja sai ilmselt teate,» julgustati Silja Europalt. «Kas te saaksite anda oma koordinaadid?» Seda palvet aga enam täita ei olnud võimalik.

«Meil on blackout,» vastas Tammes ärevalt. «Me ei saa... Ma ei oska sulle öelda...» Europa oli siis veel rahulik: «Olgu, selge. Me tegutseme.»

***

«See näeb siin väga halb välja,» muretseti Estonia peal, kui teised laevad omavahel sidet pidasid. Estonia kaptenisilla side taustal võib kuulda alarmide hääli ja ärevaid hõikeid.

Ka peale koordinaatide vsaamist ei leitud Estoniat kergelt üles. 989 pardalolijast päästeti vaid 138. Tormine meri ei lasknud teistel laevadel ligineda ja inimesi hakati üles korjama alles hommikuvalges.

Dokumentaalsarja «Estonia – leid, mis muudab kõike» esimene osa linastub veebis neljapäeval kell 11. Õhtul kell 22 saab seda näha ka Kanal2-s.

Palju kõmu tekitanud dokumentaali režissöör on Henrik Evertsson. «Paljud allikad pole kunagi varem oma looga ajakirjanduses üles astunud,» kinnitas ta. Nii saabki näha põhjalikku uurimist, mille käigus avastati seniteadmata auk Estonia pardas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles