VIDEO ⟩ Itaalias kaks aastat tagasi kadunud Põhja-Korea diplomaat põgenes Lõuna-Koreasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Põhja-Korea suursaadiku kohusetäitja Jo Song-gil (keskel) kadus Roomast novembris 2018 ja nüüd avaldati, et ta elab Lõuna-Koreas
Põhja-Korea suursaadiku kohusetäitja Jo Song-gil (keskel) kadus Roomast novembris 2018 ja nüüd avaldati, et ta elab Lõuna-Koreas Foto: Aldo-Cietto/AP/Scanpix

Põhja-Korea diplomaat, kes kaks aastat tagasi Itaalias kadus, leiti nüüd elamas Lõuna-Koreas, tegemist on Põhja-Korea režiimi kõige kõrgema ametnikuga, kes viimase kümne aasta jooksul on põgenenud.

Jo Song-gil ja ta naine kadusid 2018. aasta novembris, kui lahkusid Roomas asuvast Põhja-Korea saatkonnast, kus Jo oli suursaadiku kohusetäitja, teatab.cnn.com.

Ligi kaks aastat oli Jo ja ta naise asukoht teadmata, kuid sellel nädalal teatas Lõuna-Korea ametnik Ha Tae-keung, et Jo põgenes Itaaliast 2019 Lõuna-Koreasse.

«Meilt on küsitud, kus on Jo, ja siin on vastus. Saan kinnitada, et endine suursaadik Jo Song-gil jõudis möödunud aasta juulis Lõuna-Koreasse ja on siinse valitsuse kaitse all,» kirjutas Ha sotsiaalmeedias.

Jo on kõrgeima profiiliga valitsusametnik, kes on totalitaarse režiimiga riigist põgenenud. 2016 põgenes Põhja-Korea Londoni saatkonnast suursaadiku asetäitja Thae Yong-ho Lõuna-Koreasse.

Eksdiplomaat Thae Yong-ho, kes töötas Londonis Põhja-Korea saatkonnas ja põgenes Lõuna-Koreasse.
Eksdiplomaat Thae Yong-ho, kes töötas Londonis Põhja-Korea saatkonnas ja põgenes Lõuna-Koreasse. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Põhja-Korea ei ole veel Jo Song-gili põgenemist kommenteerinud ega teda hukka mõistnud.

Lõuna-Korea teatel kadus Jo 2018. aasta novembris mõni aeg enne seda, kui ta aeg suursaadikuna hakkas otsa saama ja ta oleks pidanud Põhja-Koreasse naasma.

Itaalias ei ole Põhja-Korea suursaadikut olnud alates 2017, kui Itaalia võimud põhjakorealasest saadiku välja saatsid. Lõuna-Korea võimude sõnul liitus Jo Roomas asuva Põhja-Korea saatkonnaga 2015. aasta mais, olles siis kolmas sekretär, kuid ta tõusis karjääriredelil kiiresti ja sai suursaadiku kohusetäitjaks.

Itaalia välisministeerium sai Põhja-Korea saatkonnast e-kirja teatega, et saadik Jo ja ta naine lahkusid 10. novembril 2018. Neli päeva hiljem läks Jo tütar koos saatkonna naistöötajatega Põhja-Koreasse tagasi ja palus end oma vanavanemate juurde viia.

Lõuna-Korea parlamendi luurekomitee juht Jeon Hae-Cheol sõnas meediale, et nad ei avalikustanud Jo ja ta naise põgenemist Lõuna-Koreasse kohe, kuna arvasid, et nende pereliikmete elud võivad Põhja-Koreas ohtu sattuda.

Varem Londonis resideerunud Põhja-Korea eksdiplomaat Thae kritiseeris, et Lõuna-Korea meedia avaldas info Jo kohta ilma tema nõusolekuta.

«Läände põgenenud diplomaatide jaoks, kelle pereliikmed elavad Põhja-Koreas, on nende kohta avaldatavad põgenemisuudised tundlik materjal. Selle tõttu ei avalda Lõuna-Koreas elavad endised Põhja-Korea diplomaadid oma identiteeti ja seda ei tee ka Lõuna-Korea võimud,» teatas Thae.

Thae, kes praegu on Lõuna-Korea valitsusesindaja, soovitas kohalikul meedial Jo´st mitte kirjutada, kuna tal on Põhja-Koreas tütar, kes võib selle tõttu kannatada.

Lõuna-Korea Seouli raudteejaama ekraanil on pilt Põhja-Korea eksdiplomaadist Jo Song- gilist, kes elab nüüd Lõuna-Koreas.
Lõuna-Korea Seouli raudteejaama ekraanil on pilt Põhja-Korea eksdiplomaadist Jo Song- gilist, kes elab nüüd Lõuna-Koreas. Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

Eksdiplomaat lisas, et põgenes Suurbritanniast koos naise ja kahe pojaga, kuid enamikul Põhja-Korea diplomaatidel ei ole välislähetuses perekonda kaasas.

Põgenenute sõnul karistab Põhja-Korea regulaarselt terveid perekondi üksikisiku kuritegude eest, eriti nende pereliikmeid, keda peetakse süüdi režiimivastases tegevuses. Põhja-Koreast lahkunud inimeste sõnul saadetakse sugulased sageli vangilaagritesse või kasutab režiim neid propagandavahenditena.

Ei ole teada, kui palju põhjakorealasi on oma riigist põgenenud. Lõuna-Korea andmetel on alates 1998. aastast sinna jõudnud 32 000 põhjakorealasest põgenikku, kuid põhjakorealasi on läinud ka teistesse riikidesse.

Põhja-Korea rahvaarv on 25 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles