PILDID ⟩ Türannosauruse täiusliku luustiku eest maksti üle 27 miljoni euro

Inna-Katrin Hein
Copy

Oksjonimaja Christie’s enampakkumisel maksti selle nädala alguses maailma ühe täiuslikuma Tyrannosaurus rex´i luustiku eest rekordilised 31,8 miljonit dollarit (üle 27 miljoni euro). Oksjonimaja pakutud alghind oli 6 – 8 miljonit dollarit.

Türannosaurus Stan, kes sai nime oma leidja Stan Sacrisoni järgi, elas umbes 67 miljonit aastat tagasi, teatab cnn.com.

Viimased 20 aastat uurisid USA Lõuna-Dakota Black Hillsi instituudi paleontoloogid Stani, kelle kõrgus on ligi neli meetrit ja pikkus 12 meetrit.

Uurijate sõnul on Stan oma 188 luuga maailma üks suuremaid ja täiuslikumaid türannosauruse skelette.

Türannosaurus Stani skelett
Türannosaurus Stani skelett Foto: Nancy Kaszerman/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Skeleti esimesed luud leidis 1987. aastal amatöörpaleontoloog Stan Sacrison Montanast. Algselt arvati, et tegemist on triceratops´i luudega ja neid ei uuritud eriti. Kuid 1992. aastal jäid luud silma ühele paleontolologile, kelle sõnul oli tegemist türannosaurusega.

Ta käivitas väljakaevamise, mis kestis üle 30 000 töötunni ja lõpuks leiti kõik luud.

Luude uurimisel ilmnes, et Stanil oli ta eluajal kaelalülimurd, mille tõttu kaks ta kaelalüli kasvasid valesti kokku.

Lisaks oli tal vigastusi koljul ja roidel, mis tekkisid arvatavalt teise türannosauruse rünnaku tagajärjel. 

Stan võis kaaluda 7 – 8 tonni, see kon kaks korda rohkem kui tänapäeva Aafrika elevant kaalub ning ta kõige pikemate hammaste pikkus oli ligi 30 sentimeetrit ja need meenutasid saehambaid.

Türannosaurus Stani hambad
Türannosaurus Stani hambad Foto: Andrew Schwartz/SIPA/Scanpix

«Stani puhul on tegemist väga erilise objektiga, mis pakkus huvi eelkõige firmadele, mis soovisid seda oma peakorteris näidata,» sõnas oksjonimaja esinmdaja James Hyslop.

Türannosaurus (Tyrannosaurus) on hiliskriidi ajastul elanud dinosauruste perekond türannosauruslaste sugukonnast. Selle ainuke üldtunnustatud liik on Tyrannosaurus rex.

Türannosaurused elasid umbes 70 miljonit aastat tagasi. Üle 12 meetri pikkuse ning kolme inimese kõrgusena oli see üks suurimaid olendeid, kes kunagi on meie planeedil elanud. Türannosauruse esijäsemed olid liiga väikesed, et nendega saaki püüda. Tema pea ja hambad olid aga nii tugevad, et ta saagi püüdmisel esijalgade abi ei vajanudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles