Aftonbladet: Soomel on detailset infot Estonia vraki paremas pardas leitud augu kohta (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Parvlaev Estonia Tallinna sadamas dateerimata fotol.
Parvlaev Estonia Tallinna sadamas dateerimata fotol. Foto: Li Samuelson/Code 40235/Scanpix

Rootsi väljaande Aftonbladet andmetel on Soome õnnetuste uurimise ametil (OTKES) uut detailset infot parvlaev Estonia parema parda allosast leitud augu kohta.

Aftonbladeti teatel põhineb nende informatsioon Rootsi õnnetuste uurimise ameti dokumentidel. Soome, Rootsi ja Eesti võimud viivad koos uurimist läbi, kuid ükski osapool ei ole seni kommentaare andnud.

«Praegu ma seda ei kommenteeri,» teatas OTKESi juht Veli-Pekka Nurmi.

28. septembril 1994 Soomele kuuluva Utö saare juures uppunud parvlaev Estonia on taas tähelepanu all seoses režissöör Henrik Evertssoni uue dokumentaalsarjaga «Estonia – fyndet som ändrar allt» (Estonia – leid, mis muudab kõike), milles avaldatakse detaile, mida varasemates uurimustes ei ole avaldatud.

Vastuolulise dokumentaalfilmi «Estonia – leid, mis muudab kõike» režissöör Henrik Evertsson.
Vastuolulise dokumentaalfilmi «Estonia – leid, mis muudab kõike» režissöör Henrik Evertsson. Foto: ANDRES HAABU

Dokumentaalsarjas näidatakse, kuidas allveerobot saadeti 80 meetri sügavusel asuva Estonia juurde. Laeva parema parda allosas on näha nelja meetri pikkust ja kõige laiemast kohast 1,2 meetri laiust auku.

Asjatundjate sõnul tekitas selle mingi väline tugev jõud. On pakutud, et selle võis tekitada laeva oma stabilisaator, merepõhjas oleva suure kivi vastu kukkumine või allveelaev.

Kaader uuest dokumentaalsarjast «Estonia – fyndet som ändrar allt» (Estonia – leid, mis muudab kõike). Näha on auku, mille pikkus on 4 meetrit ja 1,2 meetrit lai
Kaader uuest dokumentaalsarjast «Estonia – fyndet som ändrar allt» (Estonia – leid, mis muudab kõike). Näha on auku, mille pikkus on 4 meetrit ja 1,2 meetrit lai Foto: DPLAY/TT / HANDOUT/EPA/Scanpix

Eesti Ohutusjuurdluse keskus (OJK) palus lisaks Soome OTKESile ka Rootsi Õnnetuste uurimise ametil (SHK) hinnata uut infot.

OTKESi teatel tuleb uurida, kas Estonia lõpparuanne tuleks ümber hinnata. Uut materjali võrreldakse 1997. aastal avaldatud lõppraportiga.

Estonia pardal oli hukuööl 989 inimest, ellu jäi 137 inimest ja elu kaotas 852 inimest.

95 inimese surnukeha leiti, 757 inimese surnukeha jäi leidmata.

Estonia katastroof on Euroopa rahuaja suurima ohvrite arvuga laevaõnnetus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles