Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

Kes oli Prantsusmaal brutaalselt õpetaja mõrvanud ekstremist? (3)

Elu24
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Äärmuslane võttis ajalooõpetaja sihtmärgiks Charlie Hebdos avaldatud Muhammedi pilapiltide näitamise järel. Enne politsei poolt kahjutuks tegemist jõudis terrorist sotsiaalmeediasse veretöö pildi ja ähvarduse postitada.

Reedel šokeeris Prantsusmaa ühiskonda üks jõhkramaid terrorirünnakuid üle aastate. Selgus, et selle näol on tegemist satiirilehes Charlie Hebdo avaldatud prohvet Muhammedi pilapiltide järeltõukega.

Ajalooõpetaja Samuel Paty oli pilte tutvustanud klassile, rääkides sõnavabaduse teemal. Telegraphi teatel lubas ta selleks ajaks klassist lahkuda õpilastel, keda karikatuurid usuliselt solvata võivad.

Paty sattus siiski noore ekstremisti sihikule, kes ta reedel keset päeva Pariisi äärelinnas mõrvas. Kirju minevikuga terrorist postitas enne politsei kuuli läbi suremist oma 47-aastase ohvri surnukehast pildi, millele lisas ähvarduse.

Terrorist küsis õpilastelt abi

Rünnaku järel on prantuse võimud kinnitanud, et tegemist oli Abdoulahi-nimelise mehega. Vene saatkond avaldas ka ründaja täisnime: Abdullah Anzorov. Vaid 18-aastane nooruk ei olnud isegi Paty õpilane ega seal koolis käinud.

Anzorov elas koos perega kaugemas Prantsuse Normandia piirkonnas. Väidetavalt sai ta Paty kohta infot sotsiaalmeedia kaudu ning sõitis kohale. Terrorismivastase prokuröri Jean-Francois Ricardi sõnul lähenes ta õpilastele tänaval ning palus neil näidata, kus õpetaja on.

Viimase leidnud, tappis terrorist Paty ja lõikas tal lihunikunoaga pea maha. Seejärel postitas ta Twitterisse pildi peast, millele lisas ähvarduse Prantsuse ühiskonnale.

Mehe kasutajanimi oli Al Ansar, mis viitab Mohammedi esimestele aitajatele Mekas. Levivate kuvatõmmiste autentsus pole ametnike poot kinnitatud, küll aga fakt, et ründaja postituse tegi.

​Anzorovi väidetav kasutaja on praeguseks Twitteri poolt kustutatud.​
​Anzorovi väidetav kasutaja on praeguseks Twitteri poolt kustutatud.​ Foto: twitter.com

«Kõigevägevama ja halastava Allahi nimel, Abdullahilt, Allahi teenijalt,» kirjutas ründaja kasutaja Tchetchen_270 alt. «[Emmanuel] Macronile, uskmatute juhile: ma hukkasin ühe sinu põrgukoertest, kes Muhammedi alandada. Vaigista tema mõttekaaslased enne, kui sulle langeb kaela karm karistus.»

Anzorov jõudis kuritöö paigast eemalduda, kuid politsei sai talle jälile. Vastasseisu ajal korrakaitsjatega, millest levib ka video, oli Anzorov väidetavalt hüüdnud «Allahu akbar». Samuti ähvardas nooruk politseid õhupüssiga. Anzorovit tulistati ja ta suri haiglas mõne tunni pärast.

Ründaja tuli Moskvast

Politsei vahistas terroristi pere, nende seas ka vanavanemad, 17-aastane vend, ja kaks Paty' Bois d'Aulne kooli õpilast. Kokku on kinni võetud üheksa inimest, kelle seoseid terrorirünnakuga uuritakse.

Ründaja oli Prantsusmaale kolinud selle aasta märtsis, kuhu saabus Moskvast. Anzorov ja ta pere olid pärit Tšetšeeniast. Julgeolekuteenistuste huviorbiidis ta ei olnud, nii sai nooruk 10-aastase põgeniku elamisloa.

Nädala eest hakkas sotsiaalmeedias levima video, kus ühe Paty' õpilase isa nimetas õpetajat mölakaks ning kutsus temasuguseid üles «mitte meie lapsi näppima». Ei ole aga kinnitust, et Anzorov oleks seda videot näinud.

Euroopa Tšetšeenide Liit distantseeris end ründajast ning kutsus üles nende rahvast mitte Anzoroviga ühte patta panema. «Meie kogukond on intsidendist õuduses nagu kõik Prantsusmaa inimesed,» teatasid nad avalduses.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles