NÜÜD KINOS ⟩ 8 tuliselt kirglikku ja romantilist filmi, mida sel nädalal vaatama minna

Spekter
Copy
«Pesa» (The Nest)
«Pesa» (The Nest) Foto: SCANPIX

Järjest lühemad päevad on kinode programmid senisest sisukamaks ja tundelisemaks venitanud ning romantikasõpradele jagub vaatamist rohkem kui küll. Siin on 8 kirglikku filmi, mis kinodes juba jooksevad või sel nädalal kinokavadesse sisenevad.

«Armastusega Itaaliast» (Made in Italy / ÜK, Itaalia)

Imekaunis Toscanas toimuv südamlik lugu isast ja pojast. Londoni boheemlasest kunstnik Robert (Liam Neeson) naaseb Itaaliasse võõrandunud poja Jackiga (Micheál Richardson), et hiljuti surnud naiselt päranduseks saadud maja ruttu maha müüa. Kuid kumbki ei lootnud kord ilusat villat nii kehvas seisus eest leida. Pidevalt tülitseval isal ja pojal ei taha renoveerimine sujuda. Kuna Robertil pole üldse ehituskogemust, siis peab ta otsima abi värvikatelt kohalikelt. Nende seas on ka tõsine Kate (Lindsy Duncan), kes teenib elatist villade müügiga ning köidab kärmelt Roberti tähelepanu. Jackile peegeldab maja seisukord emaga veedetud õnnelike aegade mälestuste otsinguid. Ta armub peagi elurõõmsasse noorde itaallannast kokka Nataliasse (Valeria Bilello), kes aitab oma kohaliku trahteri maitseelamustega nii keha kui ka hinge turgutada, kuni paari areneva suhte seab ohtu Natalia armukade ja ähvardav endine abikaasa. Robert ja Jack taastavad vaevarikkalt villa endist ilu ning asuvad samas ka oma suhet parandama. Tulevik võib nüüd hoopis teistsugune tulla ja mõlemat üllatada.

«Igavik meie vahel» (Endless / USA)

Meeletult armunud noored Riley ja Chris elavad õnnelikult ning teevad tulevikuplaane. Nendega juhtuv autoavarii muudab kõike – Chris lahkub elavate kirjast vaimude maailma, kus on omad seiklused ja reeglid. Riley hakkab pärast õnnetust ennast süüdistama, raskelt leinama ega suuda eluga edasi minna. Ainus, mida teda veel aitab, on Chrisi meenutamine ja nende ühiste mälestuste üles joonistamine. Imed aga juhtuvad ning neiu leiab ootamatult võime noormehega suhelda. Nende kohtumised saavad olema põgusad, imelised, samas vaimselt kurnavad ja emotsionaalsed. Riley peab otsustama, kuidas eluga edasi minna ja Chrisist lahti lasta. Kas järgida südame- või mõistusehäält?

«Pesa» (The Nest / ÜK, Kanada)

1980ndad. Ambitsioonikas ettevõtja ja endine börsimaakler Rory O'Hara (Jude Law) võtab oma ameeriklannast abikaasa Allisoni (Carrie Coon) ja lapsed kaasa ning kolib teisele poole ookeani, et alustada uut elu Inglismaal. Haistes edu, läheb Rory tagasi oma endisesse firmasse ning liisib sajanditevanuse häärberi, kus oleks ruumi nii Allisoni hobustele kui ka luksuslikele vastuvõttudele. Peatselt aga hakkab lubadus uuest tulusast algusest hääbuma ning abikaasad seisavad silmitsi ebamugavate probleemidega, mis on seni pinna all peidus püsinud.

«Tove Janssoni rääkimata lugu» (Tove / Soome, Rootsi)

Helsingi, aasta 1945. Sõja lõpp on toonud uut hingamist kunstnik Tove Janssoni kunstilisse ja ühiskondlikku vabadusse. Kaasaeagne kunst, uimastavad peod ja avatud suhted abielus poliitikuga. Tema ebatraditsiooniline elu viib kunstniku vastuollu oma skulptorist isa rangete ideaalidega. Tove vabaduseihaldus pannakse proovile, kui ta kohtab teatridirektor Vivica Bandlerit. Tema armastus Vivica vastu on elektrit täis ja kõikehävitav, kuid Tove hakkab mõistma, et see armastus, mida ta tõeliselt igatseb, peab olema vastastikune. Samal ajal, kui ta tegeleb oma isikliku eluga, arenevad tema loomingulised püüdlused täiesti ootamatus suunas: ehkki oma unistustes on ta pühendunud maalikunstnik, hakkavad Janssoni loodud Muumid, mis said inspiratsiooni tema enda elust, oma elu elama ning toovad Tovele rahvusvahelise kuulsuse ja finantsilise sõltumatuse. «Tove Janssoni rääkimata lugu» on haarav draama ikoonilise geeniuse loomingulisest energiast ja tema tormilistest eneseotsingutest, ihalustest ja vabadusest.

«Parfüümid» (Les Parfums / Prantsusmaa)

Anne'i töö on tema kirg ja kogu tema elu mõte. Anne valmistab nimelt parfüüme. Tal on erakordne anne – tundlik haistmismeel ning täielik pühendumus. Nagu aga sageli ikka, pole liigselt tööle keskendunud ja mingil alal väga andekad loojad inimestena kerged isiksused. Kui Anne palkab endale autojuhi, muutub tema elus palju. Lihtsast mehest, autojuht Guillaume'ist saab naisele võrdne vastane, kellega koos saavad nii mõnedki elutõed selgemaks. Tegemist on südantsoojendava linalooga sõprusest, tööst ja elust.

«Armastus ei küsi suurust» (Любовь без размера / Venemaa)

Et tunda end meelelahustusmaailmas kui kala vees, ei piisa vaid heast lauluhäälest. Laval säramiseks on tarvis laitmatut figuuri, ebatavalist välimust, plastilisust ja karismat. Maria (Svetlana Hodtšenkova) pole sõubisnisis mingi diletant. Ta on andekas taustalaulja, kes esineb Venemaa parimatest parimates klubides. Andekal naisel on publiku võlumiseks olemas kõik: stiilsed kostüümid, rabav säärejooks ja imekaunis hääl. Paraku on täiuslikkusest puudu vaid suured rinnad. Push up'ist siin ei piisa, lava jaoks on tarvis midagi palju suuremat. Ainsaks võimaluseks lavale tagasi pöörduda on rinnasuurendusoperatsioon. Paraku oleks selle hind lausa üüratu – pool miljonit rubla! Maria meenutab oma võlglasi, kellest üks on vana hea sõber ja produtsent Saša (Maksim Lagaškin). Kuigi ta on juba ammu Maria raha laiaks löönud, on siiski väike võimalus see tagasi saada. Nimelt Elbruse lähistel kuurordis ajab Saša tädi restoraniäri. Reisist Elbruse lähistele saab tõeliselt lõbus seiklus. 

«Suvi 85» (Été 85, Prantsusmaa)

Kui 16-aastane Alexis läheb Normandia rannikul paadiga ümber, tormab teda kangelaslikult päästma paar aastat vanem David. Alexis leiab oma elupäästjas unistuste sõbra, kellega võetakse ette uljaid paadi- ja motosõite, tormatakse hullumeelsetesse seiklusesse ja kogetakse kirglikult koos 1985. aasta suve, justkui see oleks noorte elus viimane. Režissöör François Ozon naaseb tänavu Cannes'is linastuma pidanud filmis oma loometee alguse teemade ja visuaalide juurde, kus tegelaste suvepäikeses särisevaid suhteid varjutavad nooruse segadus, teadmatus ja armukadedus.

«Põleva tütarlapse portree» (Portrait de la jeune fille en feu, Prantsusmaa)

Rohkelt auhinnatud ajalooline draama. Film leiab aset 18. sajandi Prantsusmaa õukonnas. Krahvinna tahab tellida portree oma tütrest Héloïse’ist, et naida too Milanos elava peene kosilasega. Kuna Héloïse tõrgub sellise paaripaneku vastu, palgatakse Marianne, kelle ülesandeks saab teda salaja maalida. Kahe naise vahel tärkab kirglik suhe. Ajatu olemusega film räägib kunstniku ja tema subjekti suhtest, naiste maalikunstist toonasel ajastul, aga ka nüüd ja praegu. Filmi on sisse ehitatud teemad naiskunstnike marginaliseerimisest, kuid ometi pole tegu selgitava ajaloolise teosega, vaid väga visuaalse filmiga, mis lubab mõista lugu, tegelasi ja teemasid läbi pildi nii nagu peaks tegema iga väärt kunstiteos. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles