Norra tõkkejooksustaar: ka meessportlastel on väljanägemispinged peal

Elu24
Copy
Norra tõkkejooksustaar Isabelle Pedersen.
Norra tõkkejooksustaar Isabelle Pedersen. Foto: Dylan Martinez/Reuters/Scanpix

Norra tõkkejooksja Isabelle Pedersen pole kunagi kartnud välja öelda seda, mida mõtleb. 28-aastane norralanna rääkis avalikult sportlase välimusest ja karjäärist.

«Kas olete kuulnud naistest, kes on sündinud valel ajal ja vales kohas? Kui mina sündinuks mingil muul ajastul, vaevalt, et ma väga kaua enam elaksin. Mul oleks pea maha võetud juuba enne 35-aastaseks saamist,» põrutas Pedersen Dagbladetile.

Pedersen meenutas, et alles hiljaaegu naised valimisõiguse ning õiguse olla valitud. Pederseni hääles puudus viha meeste vastu. 

Pedersen vallutas päevalehtede esiküljed ja uudiste portaalide avalehed aastal 2013. Siis rääkis Pedersen teleintervjuus esmakordselt, kuidas päevad mõjutavad tema sportimist ja võistlustulemusi.

Kuigi, isegi nüüd seitse aastat hiljem, on selline argine asi spordiringkondades tabuteema.

«Olin esimene naissportlane, kes selle jää purustas. Seda nii rahvuslikul, kui rahvusvahelisel tasandil. See polnud nii planeeritud, kuid see sündis jutuajamise käigus. Loomulikult polnud ma rõõmus, et mind pärast seda hakati kutsuma kuupuhastustüdrukuks ja «päevade juttu» tuletatakse siiani meelde. Aga ma olen kahekordne juunioride maailmameister!»

Pedersen võitis 100 meetri tõkkejooksu juuniride MM-kulla aastatel 2009. ja 2010.

Täiskasvanute klassis pole tiitlivõistlustelt veel medaleid tulnud, kuid sellegipoolest on Pedersen teinud kõva sportlaskarjääri ja võistelnud olümpial. Ta on 12-kordne Norra meister ning Instagramis on tal üle 20 tuhande jälgija. 

Sotsiaalmeedia ja sportlaste napi võistlusriietuse kohta oli Pedersenil oma arvamus. Norralanna on saanud palju kriitikat fotode kohta, mida ta Instagramis on avaldanud.

«Loomulikult ei pea ma ennast mingiks täiuslikuks eeskujuks, kuid see ei häiri mind kuni olen enese vastu täiesti aus. Minu töö on joosta. Keha on minu töövahend. Elan läbi oma keha. Kui avaldan foto, kus on näha mu keha, siis mõne arvates on see vale.»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

What game should we play to day? ⚽? 🏐? Maybe 🥎? Or 🎾?

A post shared by Isabelle Pedersen (@isabellepederse) on

«Möönan, et asjal on ka teine külg. Naise keha on tänapäeval müügiartikkel, see on alati nii olnud. Ei saa ometi fotode avaldamist sellepärast lõpetada, et sportimiseks mõeldud riided seljas nii napid on. Kergejõustiklased ja rannavolle tüdrukud on ühes paadis. Meil on väikesed püksid ja sporditop,» rääkis Pedersen.

Norralanna Pedersen (keskel).
Norralanna Pedersen (keskel). Foto: SCOTT HEPPELL/AP

Pedersen lisas, et ka noormeestel ja meestel on väljanägemispinged peal. 

«Noored sportlased ei kannata seda pinget välja. Olen rääkinud nii mõnegi sporti tegeva sõbraga, kes ütlevad, et neilt oodatakse võimsat muskulatuuri ja täiuslikku väljanägemist.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles