Inglismaa surmaveoki kohtuasja jätk: prantslanna nägi, kuidas osad hukkunud päev varem kaubikusse ronisid

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Eelmise aasta 23. oktoobril Essexi tööstuspargist kaubikust avastatud 39 vietnamlase surnukehad avasid ukse õõvastavasse inimsmugeldamise maailma.
Eelmise aasta 23. oktoobril Essexi tööstuspargist kaubikust avastatud 39 vietnamlase surnukehad avasid ukse õõvastavasse inimsmugeldamise maailma. Foto: Reuters / Scanpix

Suurbritannias astus kohtu ette naine, kes nägi Põhja-Prantsusmaal päev enne surmaveoki tragöödiat, kuidas üheksa inimest samasse kaubikusse ronisid.

Old Baileyse kohtumajas tunnistajapingis istunud prantslanna Laetitia Mockelyn rääkis kohtus, kuidas ta kuulis, et tema eakas ämm Estelle Duyket helistas eelmise aasta 22. oktoobril eripolitseile migrantide märkamise pärast oma maja lähedal Biernes, vahendas BBC.

Mockelyni nägi veidi hiljem, kuidas üksik mees sõitis taksoga samma kohta, kus teised üheksa meest olid veidi varem kaubikusse läinud.

Kui ta kaubikust maha jäänud mehe poole pöördus, uurides, mida ta seal teeb, vastas mees talle inglise keeles, et otsib oma sõpru.

Eripolitsei saabudes kontrollisid nad kuuri, kus üheksa inimest olid varem oodanud, kuid seal ei olnud siis enam kedagi.

Mockelyni sõnul paistsid kõik üheksa veokisse roninud inimest olevat alla 35-aastased ning nende seas oli ka naine, kellel oli seljas jakk, valge villane müts ja väike seljakott. Lisaks jäi naisele meelde üks keskmist kasvu teksade ja musta nokatsiga mees. 

Veoautost tõenäoliselt maha jäänud mees oli aga naise sõnul väikest kasvu ja kandis sinised teksapükse, paksemat jopet ja Adidase seljakotti.

Mockelyn rääkis juba toona ohvitseridele, et pole kunagi varem midagi sellist näinud.

23-aastane veoautojuht Eamonn Harrison võttis väidetavalt 39 vietnamlast oma haagisesse 22. oktoobril, mille ta jättis siis Belgiasse Zeebrugge'i sadamasse, kust see toodi laevaga Suurbritanniasse. 

Kohtuekspertiisi uurimine tuvastas, et haagises tõusis temperatuur lõpuks 38,5 kraadini ja seal olnud 39 vietnamlast lämbusid surnuks. 

23. oktoobril veidi pärast südaööd võttis haagise sadamast peale Maurice Robinson, kes avastas ka meeste ja naiste ning noorukite surnukehad. 

Harrisonil oli paar päeva enne seda, kui ta väidetavalt migrandid oma auto peale võttis, politseiga ka kahel korral kokkupuude. 

Esimene kord oli tingitud asjaolust, et ta oli joobes ja teine seetõttu, et tema haagis oli ebaseaduslikult pargitud.

Uurimise käigus leiti ka turvakaamerasalvestis, kust oli näha, kuidas kogu ettevõtmise peakorraldaja Ronan Hughes, Robinson ja üks väidetav võtmekorraldaja Gheorghe Nica kohtusid eelmise aasta 18. oktoobri õhtul Essexis Thurrockis asuvas hotellis Ibis.

41-aastane Hughes ja 26-aastane Robinson on tunnistanud end süüdi 39 tapmises.

Kohus süüdistatavate üle jätkub ja kestab veel arvatavasti kuu aega. 

Eelmise aasta 23. oktoobril leiti Inglismaal Essexis Coryst ühest veokist 39 vietnamlase surnukehad. Uurijate sõnul pidid 39 veokisse lukustatud ohvrit 12 tunni jooksul taluma 38-kraadist kuumust. Kohtuekspertiisi arvutuste kohaselt muutus õhk haagises kõiki tingimusi arvestades mürgiseks üheksa tunniga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles