Soomlased kavatsevad Estonia katastroofist vändata miljonisarja (4)

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Pildil Estonia huku aruanne, Mayday, 1997.
Pildil Estonia huku aruanne, Mayday, 1997. Foto: Postimees

Rootslaste dokumentaalsari on Estonia laevahuku teema taas teravalt pildile toonud. Soomlased plaanivad nüüd 1994. aasta katastroofist draamasarja vändata, kusjuures kaasatud on ka Eesti teletegijad.

Soome meedia teatel on tegemist kohaliku produktsioonifirma Fisher King seni suurima projektiga. Uue telesarja taga on Miikko Oikkonen, kes tegutseb nii režissööri, produtsendi kui stsenaristina. Sama mees väntas rahvusvahelist tunnustust saanud Netflixi sarja «Sorjonen» ehk «Bordertown».

«Estonia» nime kandev telesari keskendub laevahukule ja selle põhjuste uurimisele, vahendas MTV Uutiset. «See on massiivne lugu, «Sorjonenist» veel kolm-neli korda suurem ja rahastuse leidmine võtab eriti pikalt aega,» kommenteeris produtsent Matti Halonen.

Võrdluseks: «Sorjoneni» esimese hooaja eelarve oli kolm miljonit eurot, nii et Estonia projekti maksumus võib ulatuda lausa kümne miljonini. Keskmise soome filmi eelarve on 1,5 miljonit.

Haloneni sõnul on sarjas eriti huvitav, kuidas läheneti laevahuku uurimisele. Katastroofiöö taasluuakse suurejooneliste digitaalefektide abil. «Proovime draama kaudu uut perspektiivi anda,» ütles produtsent.

Haloneni arvates on Estonia teema veel lahtine haav ning seda on tõestanud ka rootslaste sari «Estonia – leid, mis muudab kõike». «Mina liigitaksin selle sõjatraumaks,» sõnas mees. Samas ei kavatse sari haavu rohkem lahti rebida, vaid lahkunuid ja nende lähedasi austada, toonitas produtsent.

Soome meedia teatel on projekti kaasatud ka Rootsi ja Eesti produtsendid. Haloneni sõnul on eesmärk produktsiooniga alustada järgmise aasta lõpuks.

Estonia hukust on 2003. aastal vändatud ka mängufilm «Balti torm», mis põhines saksa ajakirjaniku Jutta Rabe raamatul ja keskendus katastroofi väidetavale kinnimätsimisele.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles