VIDEO ⟩ Valgevene reaalsus: märulipolitsei jõhkrutseb ka inimeste kodudes

Elu24
Copy
Tunnusmärkideta politseinikud kammisid sageli nädalavahetusel kortermajade ümbruses.
Tunnusmärkideta politseinikud kammisid sageli nädalavahetusel kortermajade ümbruses. Foto: AP/Scanpix

Nädalavahetuse protestid tõid maailma ette veel erakordselt häirivaid kaadreid Valgevenes, vahendab Guardian. Võimud üritavad rahva vastasseisu iga hinnaga maha suruda ning inimestel ei ole enam ühtegi turvalist paika.

Opositsiooni ultimaatum valimispettuses süüdistatava Aljaksandr Lukašenka tagasiastumiseks lõppes nädalavahetusel. Seda märkisid tohutud meeleavaldused, esmaspäeval algas aga üldstreik.

Nädalavahetuse massiprotestid tõid tänavale taas üle 100 000 inimese. Esmaspäevast streiki hirmutamisega ennetada üritanud politsei oli aga taas keskmisest veelgi metsikum. Üks šokeerivamaid näiteid on pühapäevane juhtum, kus jõustruktuurid tungisid otse kellegi korterisse.

Suhteliselt levinud on, et naabermajade elanikud lubavad meeleavaldajad varjule, kui vahistamised algavad. Sel juhul pääsesid korterisse aga märulipolitseinik ja tunnusmärkideta julgeolekuametnik, kes ähvardasid sinna gaasi lasta, kui arvatavad meeleavaldajad nendega ise kaasa ei tule.

«Palun, pole vaja!» anub politseiniku jalge ees olnud naine korduvalt. Temast astutakse aga üle ning politseinik virutab jõhkralt kumminuiaga opositsiooni punavalge lipuga mehele. Järgnenud kiljumisest võib arvata, et vägivald ajas korteriomanike lapse paanikasse.

Väidetavalt vahistati seal kolm inimest, üle riigi peeti aga kinni üle 500 meeleavaldaja. Opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja nõuandja jagas klippi, kinnitades, et seda on tõeliselt raske vaadata. 

Diktaator omas mullis

Lukašenka järeleandmatuse kohta on erinevaid teooriaid. Igor Taro kirjutas oma ülevaates aga, et tõenäoliselt söödavad lojalistid «Batjale» ette moonutatud infot. Režiimist kasu lõikavad ametnikud jätavad juhile mulje, et meeleavaldajaid on 5-6 korda vähem kui tegelikult.

Nii jääb Lukašenkale mulje, et rahva enamus on tema kontrolli all. Sellest tulenevad ka presidendi väited, et meeleavaldajad on terroristid, narkarid ja muud heidikud. Ta on käskinud koolidest välja heita kõik töötajad ja tudengid, kes protestidel osalesid - reaalsuses enamiku.

Tagajärjeks ongi riigipea toetusest ja karistamatusest innustatud jõustruktuuride šokeeriv vägivald, mida võib näha sotsiaalmeedias levinud videodelt. Järgnevatel klippidel löövad politseinikud tänaval sisse protestija auto aknad ja kasutavad rahvamassi vastu šokigranaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles