MISSISAAGA JÄTKUB Jantsoni konkurendi Ireni Erbi missikaruselli ei peata kohtutäiturid ega pettunud tiitlivõitjad

Elu24
Copy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Missis Estonia ?? (@missisestonia_official) on

Juba mitu aastat on meedias kajastatud Eesti missivõistluste eestvedajate Tiina Jantsoni ja Ireni Erbi omavahelist tüli. Jantson on süüdistanud Erbit kõlvatus konkurentsis ja saavutanud tema vastu isegi kohtus võidu. Kuid aastatepikkune konflikt pole siiani lõplikult lahenenud. Nüüd kirjeldasid mitu Erbi missivõistlusest osa võtnud naist «Pealtnägijale» tema iludusvõistluse inetut poolt.

Värskes ETV «Pealtnägija» osas keskenduti kaunitaride asemel Eesti iludusvõistluste inetule poolele. Saatekülalistena olid kohal Eesti missinduse eestvedaja Tiina Jantson (60) ning mitmed Ireni Erbi (33) (endise nimega Irina Gorlova) korraldatud missivõistlusel osalenut. Viimased soovisid jääda anonüümseks.

«Terasemad meedia jälgijad võib-olla märkasid, et suve lõpus toimus kaks missisevõistlust, mida korraldasid kaks daami, kes on avalikkuses teineteisel verbaalselt silmad peast kratsinud,» tutvustas Mihkel Kärmas «Pealtnägija» saate avateemat, mida käsitles reporter Kaidor Kahar.

MISSISAAGA IKKA KESTAB

Kahar tutvustab saate alguses kahte missivõistlust, millest tekib arusaam, et meie missisevõistluste pilt siin Eestis on üsna kirju. «On 30. august ja Tallinna südalinna tuliuues lokaalis toimub Tiina Jantsoni võistlus, kus selgitatakse esikaunitare mitmes kategoorias. Napilt kuu varem toimus aga äravahetamiseni sarnase nimega üritus Glorias, mille korraldas promootor Ireni Erbi. Ja septembri lõpuks on ta välja reklaaminud juba uue võistluse,» kirjeldab Kahar suvel filmitud videoklipis. Plaanitud reportaaži asemel viib missikarussell Kahari hoopis mujale: «Satume maailma, mis sisaldab paraku rohkem kriminaalse maiguga seebiooperit kui glamuuri.» 

Lühidalt räägitakse ka sellest, millest on meedias aastate jooksul korduvalt juttu olnud. Nimelt hakkas Erbi seitse aastat tagasi korraldama võistlust «Missis Estonia» ehk iludusvõistlust abielus ja küpsemas eas naistele. Seepeale andis aastast 1992 missivõistlusi korraldanud Jantson Erbi kohtusse. 

Satume maailma, mis sisaldab paraku rohkem kriminaalse maiguga seebiooperit kui glamuuri. - Kaidor Kahar

«Ei ole kahte Miss Worldi, ei ole kahte Missis Globe'i, see on igal pool juriidiliselt ära reguleeritud,» kommenteeris Jantson saates.

«Eks ma ise olen selle koletise loonud,» tunnistas ta aga 2017. aastal, sest just tema «Miss Bikini» võistlusest Erbi 15 aastat tagasi osa võttis. Erbi sai küll neljanda koha, kuid saadeti välismaale edasi võistlema, kus noor naine sai Jantsoni sõnul palju kontakte. 

Esiplaanil Tiina Jantson.
Esiplaanil Tiina Jantson. Foto: ARTUR SADOVSKI / PM/SCANPIX BALTICS

Aastatepikkuse tüli kohta on Elu24 avaldanud mitu artiklit. Esmalt süüdistas Jantson 2017. aastal Erbi aastatepikkuse töö jõhkras ärakasutamises (loe: SIIT), millele Erbi vastas viie faktiga (loe: SIIT). 2018. aastal kaebas Jantson Erbi kohtusse (loe pikemalt SIIT) ja ka sellele andis Erbi oma vastulöögi (loe: SIIT).

2019. aasta juulis saavutas aga Jantson kohtus võidu ning otsustati, et Erbi ei tohi edaspidi missivõistlustel kasutada Jantsonile kuuluvat kaubamärki «Missis Estonia».

Kõigis punktides mõisteti õigus Jantsonile ning Erbi pidi lisaks kohtukuludele Jantsonile tasuma ka 2500 eurot pluss viivised. «See on suurepärane võit kõigile, kellel on probleeme olnud kaubamärgi vargusega,» lisas Jantson möödunud suvel Elu24-le saadetud kirjas. 

Kõigest kuu aega hiljem solvas Erbi tiitlivõitja pilt Jantsonit. «Kohutav ja mul pole sõnu! Ireni Erbi, vaatamata kohtumäärusele, jätkuvalt varastab minu poolt 27 aastat korraldatava Missis Estonia võistluse nime,» kommenteeris Jantson Facebookis sobimatut fotot. (Loe lähemalt SIIT.)

Nüüd rohkem kui aasta pärast kohtuotsust selgub «Pealtnägija» saates, et missisaaga lõppu pole siiani näha. Tuleb välja, et Erbi pole Jantsonile ära tasunud kohtu määratud summat. Lisaks korraldas Erbi 1. augustil «Missis Estonia Classique'i», mis sarnanes nime poolest Jantsoni 30. augustil toimunud «Missis Estonia Classic» võistlusega. «Sõnaühendina on «Missis Estonia» minu poolt aastakümnete jooksul tuntuks tehtud ja seega on see kaitstud. See on ka kohtu poolt otsustatud, et mitte keegi teine seda sõnaühendit kasutada ei tohi,» rõhutas Jantson «Pealtnägijas». 

Tänavu suvel jagas Erbi enda veebilehel teadet, kust võis välja lugeda, nagu ta oleks Jantsoni kohtus alistanud. Erbi lisas oma postitusele valitud lõike kriminaalasja lõpetamise määrusest. «See on paraku pehmelt öeldes pool tõde,» teatas aga Kahar ja jätkas, «kriminaalasja kaubamärgi varguses küll ei algatatud, kuid tegelikult jõustus möödunud aastal tsiviilkohtuotsus.» Nagu eelnevalt sai mainitud, võitis kohtus Jantson mitte Erbi.

Kuna rahad on saamata, andis Jantson tänavu sisse Erbi pankroti avalduse. «Ta täiesti ignoreerib seda. Ta ignoreerib kohtutäituri korraldusi, tema peale on ka teistel inimestel olnud teatud pretensioone, on olnud ka mitu kohtumäärust teiste naiste poolt, kellelt ta on raha n-ö ära varastanud ja mitte tagasi maksnud,» väitis Jantson saates ja lisas, et Erbi on ka nendele naistele kohtus kaotanud, kuid raha pole ta ikkagi tagasi maksnud.

OSALEMINE MAKSAB

Saates tuli veel juttu rahast ja täpsemalt sellest, kui suuri summasid peab ainuüksi missivõistlusel osalemiseks välja käima. Erbi küsib osalemise eest 275 eurot. Kuigi Jantsonil osalustasu pole, tuleb tema võistlustel missikaruselli ajal tekkinud kulud ise kinni maksta.

Jantson toob välja, et maailma suurimatel võistlustel, näiteks Miss Wordil, Miss Universe'il ja Miss Earthil, on osalustasu umbes 5000 kuni 10 000 eurot. Ja kui Jantson oma missidelt rahvusvahelistel võistlustel osalemist ei nõua, siis Erbi teeb seda küll.

Augustis «Missis Estonia Classique» krooniga pärjatud Kristi Hõrrak avaldas «Pealtnägijale» kirjaliku kommentaariga, et Erbi nõudis talt Ameerikas toimuva «Mrs. Globe Classique» osaluse eest 3200 eurot. Ehkki ametlik tasu kodulehel on 1800 dollarit ehk veidi üle 1500 euro. Kui Hõrrak selle kohta küsis, võttis Erbi naiselt tiitli ära. Põhjenduseks tõi Erbi ka Hõrraku antud intervjuu «Ringvaatele», mis läks vastuollu sõlmitud lepinguga. Hõrrak, kes alles oktoobri alguses tiitlivõidu järel tehtud foto oma Facebooki esipildiks pani (alumine pilt), plaanib Erbi kohtusse anda. 

Posted by Kristi Hõrrak on Sunday, 4 October 2020

Saates rääkisid Erbi missivõistlustest ka teised osalejad, kes ilmuvad ekraanile varjatult või on üldse väljaspool kaamerat. Põhjus selles, et neil on tagantjärele piinlik, et nad lasid ennast ära kasutada ja mõne sõnul isegi alandada.  

Näiteks kui osaleja mõne probleemi kohta küsis hakkas Erbi ähvardama. «See on praegu viimane hoiatus, kui mõistus pähe ikka ei tule, või tuleb kasvõi veel üks selline ebaadekvaatne kommentaar, oleme sunnitud teid finaalist koheselt eemaldame distsipliin rikkumise tõttu ning rahu majas,» luges anonüümseks jäänud osaleja ette talle saadetud Erbi sõnumi. 

Teine missitiitlit jahtinud naisterahva sõnul ähvardati osalejaid pidevalt: «Kõik pidi olema absoluutselt tema meele järgi ja see oli konkursi kõige raskem osa.»

Elvi-nimeline osaleja uskus veel 2020. aastal, et meedias Erbi kohta räägitu oli vaid laim. «Läksin Erbi konkursile, kuna mind kutsuti sinna ja mind kutsus eelmise aasta võitja, politseinik,» tunnistas Elvi ja tõdes, et sattus n-ö mundri ohvriks. «See oli väga osav trikk Erbi poolt.»

«Erbi puhul on väga lihtne, Erbi võitja on see, kes sobib Erbile. Me ei räägi ausast konkursist, me ei räägi mitte mingisugusest ausast võistlusest. Erbil on vaja seda, et tal oleks inimesed, keda saaks edasi saata ja see on ka kõik, mida ta soovib,» kirjeldas veel üks missivõistlusel osalenud naine. 

Toodi välja, et Erbi tahab võitjaid saata välismaale ning vahendab võistlejaid rahvusvaheliste võistlustega, kuid võtab vahenduse eest suure summa. «Me räägime tuhandetest.» Hotellid ja sõidukulud jäävad samuti enda kanda. 

«Mina saan aru, et sealt saab lihtsalt raha. Miks meil peab Eestis olema 25 finalisti, kas meil ei võiks olla 10?» küsib üks ja nõustub kirjeldusega, et tegu on rahamasinaga.

Olgugi, et Eestis on Erbi firmad kinni ja tema kannul on kohtutäitur, käis tema missikarusell sel suvel edasi. Võistluse osalustasu tuli maksta Belgia pangakontole, mis kuulub Erbi Suurbritannias registreeritud firmale Magic Monday Production. 

Ireni Erbile kuuluv Instagrami konto on privaatne, kuid näib, et järgmisele «Missis Estonia» võistlusele otsitakse kaunitare.
Ireni Erbile kuuluv Instagrami konto on privaatne, kuid näib, et järgmisele «Missis Estonia» võistlusele otsitakse kaunitare. Foto: Kuvatõmmis Instagramist

Kohe saate alguses avaldab Kahar, et «Pealtnägija» pidas korduvalt läbirääkimisi Erbiga, kuid tulutult. Erbi saatele intervjuud ei andnud ning küsimusena jääb ka õhku septembrisse välja kuulutatud missivõistlus.

Saate lõpus teatab aga Kahar, et nad said Erbilt vaid ühe lühikese vastuse Instagramis, kus ta kommenteeris endale kuuluvat firmat Magic Monday Production, mis jätab telekompanii mulje. «Filmimiseks on mul oma production, kollasest meediast ei ole huvitatud,» teatas Erbi, kes korraldas Facebooki põhjal alles möödunud nädalal Riias «Missis Baltic 2021» castingu't.

«Ikka ta leiab neid, muidugi rohkem venekeelse elanikkonna hulgast, kes lähevad sinna võistlusele. Kõige rohkem ajabki vihale see, et ta tekitab nii palju mainekahju, kõigele sellele, mida mina olen 30 aastat üles ehitanud,» võtab Jantson lõputuna näiva missisaaga lühidalt kokku. 

Missis Baltic Classique 2021 live-castings for ladies in age 40-58 will take place in Riga on the 19th & 20th of...

Posted by Magic Monday Production on Monday, 12 October 2020
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles