VIDEO ⟩ «Opportunity» muusikavideo räägib surevast Marsi-kulgurist, mis ootab liivasurmast päästmist

Inna-Katrin Hein
Copy
NASA arvutijoonistus Marsi-kulgur Opportunityst
NASA arvutijoonistus Marsi-kulgur Opportunityst Foto: --/AFP/scanpix

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuur NASA kaotas Marsi-kulguri Opportunityga kontakti 2018, kuid lauljanna Foxanne andis nüüd oma uues palas surevale kulgurile võimaluse viimast korda enne punastel düünidel suremist koju helistada.

Lauljanna Foxanne, kodanikunimega Chelsea Gohd, kes on ka lehekülje space.com reporter, mälestab oma muusikavideos «Opportunity» kulgurit, mis püstitas 15 aastaga Punasel planeedil olemise rekordi, teatab space.com.

NASA kaotas Opportunityga kontakti 2018. aasta juunis pärast Marsi võimsat liivatormi, mis kattis kulguri päikesepaneelid, takistades uurimisaparaadil edaspidi patareisid laadida.

NASA arvutijoonistus Marsi-kulgur Opportunityst
NASA arvutijoonistus Marsi-kulgur Opportunityst Foto: Reuters/AP/Scanpix

NASA kuulutas Opportunity ametlikult surnuks 13. veebruaril 2019 pärast kaheksat kuud ootamist, et äkki ta näitab elumärke.

«See pala on kirjutatud Opportunity vaatenurgast, tema missioon Marsil lõppes pärast seda, kui paks liivakiht ta päikesepaneelid kattis. Kui see juhtus, jäi väike kulgur Maast miljonite kilomeetrite kaugusel üksinda. Paljud kosmoseuurijad olid kurvad, et nad temaga enam kontakti ei saanud ja ka mina reageerisin sellele emotsionaalselt. Tundsid, et pean teda lauluga mälestama,» selgitas Foxanne.

USA lauljanna Foxanne, kes on ka kosmoseajakirjanik
USA lauljanna Foxanne, kes on ka kosmoseajakirjanik Foto: Youtube/Kuvatõmmis videost

Laulus on näiteks rida: «Oh I'm getting tired/ my battery's low/ please say you'll come find me/ bring me back home» (Oh, ma olen väsinud/ minu patarei on tühjaks saamas/ palun ütle, et tuled mulle järele/ tood mind koju). Sellega viidatakse üksildasele väsinud kulgurile, mis loodab, et ta liivasurmast päästetakse.

NASAl ei ole siiski plaanis tuua Opportunity koju tagasi. Isegi kui USA kosmoseagentuur saadaks Marsile uue kulguri Opportunity saatust uurima, siis võtaks ainuüksi missiooni ettevalmistamine aastaid aega. Uuel kulguril ei oleks samas võimalik Opportunityt paradada ega tööle panna.

NASAl on plaanis saata astronaudid 2030. aastatel Marsile ja nad võib-olla saavad siis katki läinud kulgurit uurida.

«Võimalik, et millalgi oleme astronaut Mark Watney (Matt Damon) olukorras, nagu filmis «Marslane». Watney jäi üksinda Punasele planeedile ja sai hakkama võimatuga, kasvatas Marsi tingimustes kartuleid. Ei saa välistada, et meie astronaudid satuvad samasugusesse olukorda ja peavad ellujäämiseks Opportunity üles otsima,» sõnas lauljanna Foxanne.

Matt Damon astronaut Mark Watneyna filmis «Marslane»
Matt Damon astronaut Mark Watneyna filmis «Marslane» Foto: Aidan Monaghan/AP/Scanpix

Pala «Opportunity» on ka Foxanne’i debüütalbumil «It’s real (I knew it), mis ilmub 4. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles