Nice’i noarünnaku korraldanud noor tuneeslane saabus Euroopasse vaid mõni päev varem

Inna-Katrin Hein
Copy
Prantsuse politsei Nice'i Notre-Dame'i kiriku juures, kus toimus noarünnak, milles hukkus kolm inimest
Prantsuse politsei Nice'i Notre-Dame'i kiriku juures, kus toimus noarünnak, milles hukkus kolm inimest Foto: Valery Hache/AFP/Scanpix

Prantsusmaal Nice’i Notre-Dame’i basiilikas eile noaga rünnanud mees on tuneeslane, kes saabus Euroopasse vaid mõni päev varem.

Prantsuse politsei teatel on 21-aastasel mehel Itaalia Punase Risti väljastatud ajutised dokumendid, mis anti talle Lampedusa saarel, kuhu ta saabus paadiga, teatab bbc.com.

Kahtlusalune tuneeslane oli vahetult enne rünnakut ja rünnaku ajal hüüdnud «Allahu Akbar» (Jumal on suur). Politsei tulistas tuneeslast, kes sai vigastada. Ta on haiglas ja ta seisund on raske.

Prantsuse terrorsimivastase prokuröri Jean-François Ricardi teatel leiti mehe juurest koraan, kaks mobiiltelefoni ja 30-sentimeetrine nuga. Uurijate käes on ka mehe seljakott, milles oli veel kaks nuga, mida tuneeslane rünnakus ei kasutanud.

Prantsuse meedia teatas viitega politseiallikale, et 21-aastase noaründaja nimi on Brahim Aouissaoui.

Tuneeslane tappis Nice’i basiilikas kaks inimest enne päeva esimest missat, esimene ohver oli 60-aastane naine ja teine 55-aastane mees. Kolmas ohver oli 44-aastane naine, kes sai pussitamises raskelt vigastada, kuid tal õnnestus põgeneda kiriku lähedasse kohvikusse. Ta suri hiljem haiglas.

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles, et avalikesse kohtadesse, eelkõige kirikute ja koolide juurde saadetakse 7000 sõdurit patrullima, et ennetada järgmisi islamistide terrorirünnakuid.

Prantsuse terrorismijuhtumitega tegelevad prokurörid asusid Nice’i juhtumit uurima ja Prantsusmaal tõsteti riiklik ohuolukord kõige kõrgemale tasemele.

Enne 29. oktoobri Nice’i noarünnakut toimus 16. oktoobril Pariisi loodeosa kooli juures rünnak, milles noor tšetšeenist islamist raius ajalooõpetajal Samuel Patyl pea maha. Põhjuseks oli asjaolu, et õpetaja näitas sõnavabaduse tunnis prohvet Muhamedi karikatuure.

Prantsuse president Macron asus tapetud õpetaja teguviisi kaitsma, vihastades sellega islamiriike, mille kodanikud seni Macroni vastu protestivad.

Prantsuse president Emmanuel Macron
Prantsuse president Emmanuel Macron Foto: LAURENT LAURENT VU/SIPA/Scanpix

29. oktoobril leidis aset veel kaks terrorirünnakut, millest esimene toimus Lõuna-Prantsusmaal Avignoni lähedal Montfavet’s ja teine Saudi Araabias Jeddah’s asuva Prantsuse konsulaadi juures.

Prantsusmaal lasi islamist mehe maha ja Saudi Araabias rünnati konsulaadi turvatöötajat. Politsei võttis kahtlusaluse mehe kinni ja vigastada saanud turvamees viidi haiglasse.

Prantsusmaal toimus kõige ulatuslikum terrorirünnak neli aastat tagasi, kui tuneeslane sõitis veoautoga Prantsuse rahvuspühal, Bastille' päeval 14. juulil 2016 Nice’i rannapromenaadil jalutanud inimeste sekka, tappes 86 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles