Soome hokilegend kaotas tööõnnetuses jala: usun, et saan veel uiskudele

Elu24
Copy
Soome hokikoondis. Pilt illustreeriv.
Soome hokikoondis. Pilt illustreeriv. Foto: JUSSI NUKARI/AFP/Scanpix

Soome jäähokilegendil Marko Palol, kes kuulus 1995. aastal jäähoki maailmameistriks tulnud Soome rahvusesindusse, sattus septembris ränka õnnetusse, mille tagajärjel tal amputeeriti parem jalg.

Hämeenlinna läbi aegade suurimate hokimeeste hulka kuuluv  53-aastane Marko Palo on kaua töötanud kiviäris. Alustuseks isa firmas ning hiljem 2012. aastal asutatud Kyykivi OYs. 

14. september 2020 jääb Palole igaveseks meelde. Endine hokistaar sattus Järvenpääl õnnetusse, mille tagajärjel tal amputeeriti parem jalg altpoolt pahkluud.

Mees rääkis Iltalehtile, kuidas õnnetus juhtus. 

«Ehitasime parajasti ringristmikku. Äärekivi soone kõrval oli kaks kahe meetri pikkust ja 70 sentimeetri kõrgust äärekivi. Üks selline graniidist kivi kaalub 2100 kilo, kaks kivi seega 4200 kilo.»

«Tegin seal tööd ja seejärel ligines ekskavaator. Ütlesin, mingu teiselt poolt ümberkaevama, et ma võtan teise masina, mille abil kivid paika panen. Aga masinajuhiks sattus olema minu poeg, kes äkki karjus: «Kivid kukuvad!»»

Palo jäi ekskavaatori ja peaaaegu pooleteise meetri kõrguselt kukkunud kiviploki vahele, nii et põgenemistee puudus.

«Vasaku jala sain eest ära, aga parem jäi äärekivide alla. 2100 kilo põmmdi! jala peale. Teadsin kohe, et jalg on läinud.»

Palo ei süüdista juhtunus kedagi. Kiviplokk riivas ka Palo alaselga nii, et nahka tuli maha päris hullult, kui parem jalg jäi täpselt kiviploki alla.

«Mingit paanikat ei olnud. Tõenäoliselt oli tegemist šokiga. Ma ei tea, sest olin teadvusel ja sain väga hästi aru, mis juhtus. Jäin kummalisse asendisse ja ütlesin meie mehele, et otsige kiiresti ekskavaator, mis kiviploki üles tõstaks. Niipalju tundsin, et põksirihm võeti ära ja pandi ümber jala. Verd ei tulnudki palju, imelik, sest jalg oli täitsa sodi.»  

Kiirabi viis mehe Helsingi Töölö haiglasse.

«Kirurg ütles õhtul, et näib, et sellest enam jalga ei saa. Järgmisel hommikul arutuasime asja, tohter sõnas, et kolme ja poole aastaga võiks ehk sellest midagi nikerdada, kuid tõenäosus jalga päästa on siiski väike. Nii et ta tegi ettepaneku jalg ära võtta.»

«Vastasin, et ega siis midagi, võtame maha. Nii jäi, ja pärast seda pole ma enam jala pärast ohkinud,» rääkis endine Soome hokitäht.

Jääähokimängijana kõva füüsise alla saanud Palo on alustanud taastusraviga. 

«Selline tunne, nagu alustaks mängijakarjääri otsast peale,» võrdles Palo.

«Usun, et kui jalg saab proteesi ja kõik saab oleme okei, siis keegi isegi ei saa aru, et mul on protees. Olen veendunud, et hakkan normaalselt käima. Ma jooksen ja uisutan ka veel,» nägi Palo tulevikku helgetes toonides. 

Soome ja Rootsi klubides mänginud Palo kuulub Soome hokimeeste Kuulsuste Halli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles