VIDEOD ⟩ Türgi rannikut tabasid maavärina järel erakordselt tugevad üleujutused

Elu24
Copy
Tsunami Türgis.
Tsunami Türgis. Foto: Kuvatõmmis

Türgi lääneranniku linnades avanev vaatepilt meenutab erakordselt tugeva maavärina järel Veneetsiat. Sotsiaalmeedias levivad videod näitavad, kuidas inimesed mere äärest massiliselt põgenevad.

Türgis Izmiri lähistel täna toimunud maavärin oli harukordselt tugev, tõuked olid Daily Maili andmetel kuni 7-magnituudised. Türgi läänerannikul ja Kreeka Egeuse saartel varisenud majad ei jäänud aga ainsaks järelmiks.

Veidi hiljem hakkasid kohalikud jagama infot, et merevesi taandub rannikult. Reeglina tsunamile eelnev nähtus sundis paljusid madalamatest kohtadest eemalduma. Videod rahva põgenemisest jõudsid ka sotsiaalmeediasse.

Järgnenud veetõus oli mõnes kohas võrreldav üleujutusega – vesi tõusis aeglaselt. Mitmes kohas on näha aga tõelisele tsunamile omast tulvavett, mis viis sadamatest kaasa paate ning tänavatelt inimeste vara. Osa videod on filminud katustele põgenenud inimesed.

Spekuleeritud on tohutust materiaalsest kahjust. Tsunamid on Türgis haruldased. Ajaloos on dokumenteeritud vaid mõni selline, viimased neist 1999. ja 2017. aastal.

Kokku on seni teatatud neljast hukkunust – üks tsunamis ja kolm varingutes. Lisaks on 120 vigastatut. Türgis varises kokku umbes 20 maja. Kreeka Samose saarel on teatatud minitsunami järel kaheksast vigastatust.

Kokkuvõttes ei ole ohvreid palju. Vaid veidi tugevam Marmara maavärin Istanbuli lähistel tõi kaasa kümneid tuhandeid surmasid, sest epitsenter oli tihedalt asustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles