Viini terrorirünnak toimus kuues paigas, politsei lasi ühe ründaja maha (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Austria politsei Viini kesklinnas 2. novembri õhtul pärast kuues paigas aset leidnud tulistamist
Austria politsei Viini kesklinnas 2. novembri õhtul pärast kuues paigas aset leidnud tulistamist Foto: Ronald Zak/AP/Scanpix

Eile õhtul leidis Austria pealinna kuues paigas aset terrorirünnak, milles kohalike võimude teatel hukkus kolm inimest ning politsei lasi ühe ründaja maha.

Austria politsei teatas eile, et hukkunutest kaks mehed ja üks naine, nende vanust ja nime ei ole veel avaldatud. Kannatanuid on 15 ja nende seas on ka üks 28-aastane politseinik.

Täna hommikul lisati, et suri veel üks inimene ja ohvreid on kokku neli. 

Kohaliku meedia andmetel on seitsme vigastada saanu seisund raske, neil on mitu kuulihaava.

Austria siseminister Karl Nehammer sõnas täna varahommikul pressikonverentsil, et politsei ei ole teist ründajat või teisi ründajaid tabanud ning käivitati ulatuslik otsimisoperatsioon.

Reuters.com teatas viitega Austria politseile, et üks ründajatest lasti maha ja tema kohta on teada, et ta oli äärmusrühmituse Islamiriik toetaja.

Austria politsei uurib suletud Instagrami kontot, millel maha lastud ründaja poseerib relvadega. Piltidel on kahtlusaluse mehe käes näha Serbia rünnakurelva Zastava M70, matšeetet ja püstolit. 

Ta saatis 2. novembri hommikul oma kontolt kahele tuttavale 2015. aasta jaanuaris Prantsusmaal Pariisis toimunud rünnakust satiiriväljaande Charlie Hebdo toimetusse. 

Kahtlusaluse kontol on veel kirjas, et ta on truu Islamiriigile ja tegutseb selle nimel. 

Austria pealinna Viini kuues paigas leidis 2. novembri õhtul aset terrorirünnak. Pildil on politseinikud sündmuskohal.
Austria pealinna Viini kuues paigas leidis 2. novembri õhtul aset terrorirünnak. Pildil on politseinikud sündmuskohal. Foto: RADOVAN STOKLASA/REUTERS/Scanpix

Viini politseijuht Gerhard Pürstl kinnitas, et üks ründajatest lasti 2. novembril kell 20.09 kohaliku aja järgi maha. Ta täpsustas, et seitse politseinikku avasid oma teenistusrelvast kahtlusaluse pihta tule.

See oli üheksa minutit pärast seda, kui linnas algasid rünnakud.

Pürstli teatel on neile mahalastud ründaja isik teada, kuid kuna juhtumi kõiki osapooli ei ole veel tabatud ja algas uurimine, siis seda ei avaldata. Ründajalt leiti pommivöö, mis osutus võltsvööks.

Austria politsei uurib juhtunut kui terrorirünnakut. Seda kinnitas 2. novembri hilisõhtusel pressikonverentsil ka Austria siseminister Karl Nehammer.

Austria siseminister Karl Nehammer (vasakul) ja Viini politseijuht Gerhard Pürstl 2. novembri hilisõhtul toimunud pressikonverentsil.
Austria siseminister Karl Nehammer (vasakul) ja Viini politseijuht Gerhard Pürstl 2. novembri hilisõhtul toimunud pressikonverentsil. Foto: photonews.at/Georges Schneider via www.imago-images.de/imago images/photonews.at/Scanpix

Ka Austria kantsler Sebastian Kurtz nimetas juhtunut terrorirünnakuks.

Rahvusvahelise meedia teatel ründasid relvastatud isikud eile õhtul Viinis kuues paigas, rünnak algas linna peasünagoogi juures.

Pealtnägijate kinnitusel tulistasid ründajad baarides ja restoranides olnud inimesi automaatrelvadest. Paljud viinlased kasutasid viimast võimalust, et enne uusi karme koroonapiiranguid mõnus õhtu veeta.

Politsei piiras rünnakupaigad sisse ja andis inimestele käsu jääda siseruumidesse, sest oli tulistamisoht.

Austria pealinnas Viinis tulistati 2. novembri õhtul, politsei eraldas alad lindiga.
Austria pealinnas Viinis tulistati 2. novembri õhtul, politsei eraldas alad lindiga. Foto: LISI NIESNER/REUTERS/Scanpix

Viinis ei ole varem suurrünnakut toime pandud ja linn oli seni pääsenud rünnakutest, nagu neid on toimunud Pariisis, Londonis, Berliinis ja Brüsselis.

Austria meedia teatel oli ründajate põhisihtkoht sünagoog, teised paigad valiti juhuslikult.

Austria juudikogukonna arvates ei ole kindel, kas rünnaku põhikohaks oli ikka sünagoog, sest ründamsie ajal oli see suletud ja seal ei olnud inimesi.

Eri riikide liidrid mõistsid Viini rünnaku hukka, nimetades seda argpükslikuks teoks. Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel kirjutas oma tviidis, et Euroopa mõistab Viinis toimunu hukka. Saksamaa ja Prantsusmaa juhid teatasid, et on Austriaga solidaarsed ning vaenlased peavad teadma, et Euroopa ei anna alla ja hävitab terrorismi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles