Julius Caesari mõrva tähistav münt müüdi oksjonil rekordilise kolme miljoni euro eest

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Julius Caesari mõrva tähistanud münt müüdi Londonis rekordhinnaga.
Julius Caesari mõrva tähistanud münt müüdi Londonis rekordhinnaga. Foto: Roma Numismatics Limited

Iidne kuldmünt, mida kirjeldatakse kui Julius Caesari mõrva avalikku ja häbematut tähistamist ning millel on portree ühest Caesari tapnud mehest, müüdi oksjonil rekordilise kolme miljoni euro eest.

Iidne kuldmünt, mida kirjeldatakse kui Julius Caesari mõrva avalikku ja häbematut tähistamist ning millel on portree ühest Caesari tapnud mehest, müüdi oksjonil rekordilise kolme miljoni euro eest, vahendas CNN.

Londoni Roma Numismatics oksjonimajas oktoobri lõpus toimunud oksjonil ostis Marcus Junius Brutuse portreega mündi üks anonüümbe pakkuja.

Aureuse mündil on lisaks 44. aastal eKr Caesari mõrva ühe juhtfiguuri Brutuse portreele kujutatud ka pistodad, mida Brutus ja tema vandenõulane Cassius kasutasid Rooma Pompeuse teatris kindrali tapmisel. 

Mündilt leiab ka vabaduse mütsi kujutise, mis oli sümboolne rõivas, mida kingiti orjadele nende vabaduse eest.

Mündile on kirjutatud fraas «Eid Mar» (märtsi Ides), mis on viide 15. märtsile, Caesari surma kuupäevale.

Mündi emiteeris Brutus kaks aastat pärast mõrva, 42. aastal eKr.

«Enneolematu braggadocio aktina esitatakse meile korraga mõrvarelvi, mida kasutati Caesari tapmiseks, teo täpne kuupäev ja motiiv,» kirjeldas mündi müünud Londoni Roma Numismatics oksjonimaja tegevdirektor Richard Beale

Beale lisas pressiteates, et münt on justkui paljastav ja häbematu Caesari mõrva tähistamine. 

Caesari surma ajendas väidetavalt Rooma poliitikute usk, et ta kavatseb end kuningaks teha.

Olles vaid kaks kuud varem määratud eluaegseks diktaatoriks, tappis Caesari rühm senaatoreid, sealhulgas tema sõbrad ja inimesed, kellele ta oli varem armu andnud.

Seejärel tappis Brutus end pärast seda, kui ta oli kaotanud Philippi lahingu Caesari vennapojale ja pärijale Octaviusele ning sõbrale Mark Antonyle.

Hoolimata vanusest on münt peaaegu ideaalses seisukorras ja see on üks kolmest teadaolevalt eksisteerivast samasugusest mündist.

Varasemalt müüdi Rooma münt 2008. aastal rekordhinnaga umbes kaks miljonit eurot, kui müüdi keiser Hadrianuse pronksist münt.

Veel üks Vana-Kreeka kullast tehtud Rooma münt müüdi aga 2012. aastal 2,8 miljoni euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles