Amatöörastronoomid avastasid uue planeedi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amatöörastronoomid avastasid meie Neptuuni sarnase eksoplaneedi
Amatöörastronoomid avastasid meie Neptuuni sarnase eksoplaneedi Foto: Wikipedia.org

Kaks Briti amatöörastronoomi avastasid uue planeedi, mis saab nende järgi ka endale nime.

Chris Holmes ja Lee Threapleton otsisid planeete, mis asuvad väljaspool meie päikesesüsteemi, edastab The Telegraph.

Meeste avatust kinnitasid astronoomid, kelle sõnul on tegemist gaasiplaneediga, mis on umbes meie süsteemi Neptuuni suurune.

Uuele planeedile plaanitakse nimeks panna Threapleton Holmes B.

Paar avastas uue planeedi, uurides NASA Kepleri kosmoseteleskoobi tehtud pilte. Nad märkasid valguse muutumist, mis viiski uue planeedi jälile.

Avastuse pilt riputati Oxfordi ülikooliga seotud leheküljele planethunters.org. Seal kutsutakse astronoomiahuvilisi uurima NASA andmebaase, leidmaks mingit uut kosmilist objekti.

Oletatakse, et nüüd leitud planeet tiirleb ümber tähe, mis kannab tähistust SPH10066540. Täht asub Maast 3000 valgusaasta kaugusel.

«Mul ei ole isegi mitte teleskoopi, kuid samas olen jõudnud andmebaaside kaudu väga huvitavate asjade jälile,» sõnas üks uue planeedi leidnutest, Holmes.

Oxfordi ülikooli uurija Chris Lintotti sõnul on uus planeet liiga kuum, et seal võiks midagi elu sarnast leida.

Väidetavalt on see alles kolmas kord, mil Briti amatöörastronoomid planeedi avastavad. Holmes ja Threapleton astusid kuulsa William Herscheli jälgedes, kes 1781. aastal Uraani leidis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles