Koroonakriis kahandas reisimisvõimalusi, kuid uue sihtkohana lisandus Titanicu vrakk

Inna-Katrin Hein
Copy
Augustis 2019 firma Atlantic Production poolt avaldatud foto Titanicust ja roostepurikatest
Augustis 2019 firma Atlantic Production poolt avaldatud foto Titanicust ja roostepurikatest Foto: ATLANTIC PRODUCTIONS / HANDOUT/EPA/Scanpix

Alates aasta algusest on enamik maailma riike hädas koroonaviiruse ja viirushaigusega Covid-19, mille tõttu on reisimine praktiliselt lakanud.

Sellest hoolimata otsitakse uusi reisisihtkohti, mille seas on ka üks eksootiline ja mõnevõrra ohtlik paik, teatab uk.style.yahoo.com.

Alates 2021. aastast viib allveeuuringute firma OceanGate Expedition turiste väikese allveelaevaga 1912. aastal Atlandi okeani põhjaosas uppunud ookeaniauriku Titanic vraki juurde.

1912. aasta foto Titanicust lahkumas Southamptonist
1912. aasta foto Titanicust lahkumas Southamptonist Foto: PA/PA Wire/PA Images/Scanpix

Juba müüakse pileteid sukeldumistele, mis toimuvad maist kuni septembrini 2021. Tegemist ei ole siiski odava reisiga, sest see maksab 125 000 dollarit (105 000 eurot).

Allveelaev liigub kaheksa päevaga Kanadast vraki juurde, pardale mahub lisaks meeskonnale viis turisti ja sukeldumine kestab 6 – 8 tundi.

OceanGate Expedition president Stockton Rush kinnitas meediale, et turistid ei näe hukkunute skelette, sest pärast rohkem kui 100 aastat pärast katastroofi on nad kas vraki sees, põhjaliiva mattunud või on hoovus nad minema kandnud.

«Siiski on näha uppunute jalatseid, prille ja muid isiklikke esemeid ning see teeb kurvaks, sest need kuulusid kaua aega tagasi elus olnud inimestele,» sõnas sukeldumisi tegema hakkava firma juht.

Rushi kinnitusel on juba 36 inimest ostnud allveelaevale pileti, et Titanicu vrakki oma silmaga näha, kuid veel on vabu kohti. 

RMS Titanic oli esmareisil Suurbritanniast Southamptonist USAsse New Yorki, kui 14. aprillil 1912 kell 23.40 laeva aja järgi jäämäega kokku põrkas. Pardal olnud 2240 reisijast ja meeskonnaliikmest hukkus üle 1500.

Vraki leidis okeanograaf Robert Ballard koos oma meeskonnaga 1. septembril 1985 Kanada Newfoundlandi saarest kagus.

Okeanograaf Robert Ballard näitab aprillis 2012 Põhja-Iirimaal Belfatis peetud loengul kaadrit Titanicu kapteni Edward Smithi kajutist ja ta vannist.
Okeanograaf Robert Ballard näitab aprillis 2012 Põhja-Iirimaal Belfatis peetud loengul kaadrit Titanicu kapteni Edward Smithi kajutist ja ta vannist. Foto: Peter Morrison/AP/Scanpix

Režissöör James Cameron tegi 1997 filmi «Titanic», milles mängisid peaosi Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet ja linateos on menukas seni.

Kaader 1997. aasta filmist «Titanic», pildil Leonardo DiCaprio (Jack) ja Kate Winslet (Rose)
Kaader 1997. aasta filmist «Titanic», pildil Leonardo DiCaprio (Jack) ja Kate Winslet (Rose) Foto: /Caters News Agency/Scanpix

On neid, kes peavad Titanicu vrakki hauakohaks ning nende arvates tuleks uurimis- ja turismisukeldumised laeva juurde keelata.

3800 meetri sügavusel asuvat vrakki, mis on Newfoundlandist ligi 600 kilomeetri kaugusel, on seni külastanud umbes 200 inimest.

Titanicu vrakki uurinud mereteadlaste sõnul on laev veel alles, kuid seda söövad rauast toituvad mikroorganismid ja järgneva 100 aasta jooksul võib laev kaduda. Jäävad alles vaid metallitükkidest piirjooned merepõhjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles