PILDID JA VIDEO ⟩ Vahemerest päästeti 100 migranti, kelle kummipaat läks ümber

Inna-Katrin Hein
Copy

Rahvusvahelise valitsusvälise organisatsiooni Open Arms Hispaanis esindajad teatasid, et Vahemerel Liibüa ranniku lähedal päästeti umbes 100 Euroopasse pürginud majandusmigranti. Viis inimest leiti surnuna.

Päästjate sõnul lahkusid migrandid paar päeva tagasi Põhja-Aafrikast, kuid nende täispuhutav kummipaat sai 11. novembril tugevas tuules ja lainetuses vigastada, läks ümber ning nad sattusid ohtu, teatab aljazeera.com.

Vabaühendus Open Arms edastas, et nad ei oodanud Itaalialt abi, vaid nad päästsid migrandid kahe kiirpaadi ja kuue merepäästja abil.

«Nii juhtub, kui inimesed jäetakse päevadeks merele ja neid ei päästeta kohe,» teatas ühendus Twitteris.

Videokaader migrantide päästmisest Liibüa ranniku juures Vahemerest
Videokaader migrantide päästmisest Liibüa ranniku juures Vahemerest Foto: OPEN ARMS/via REUTERS/Scanpix

Esindajad lisasid, et nad leidsid viis surnukeha ning parameedikud vaatasid nende laevale toodud kannatanud üle ja andsid esmaabi.

Open Arms esindajad on sageli süüdistanud Vahemere äärsete riikide valitsust ja juhte, et nad ei päästa üle mere Euroopasse põgenevaid inimesi, vaid jätavad nad saatuse hoolde.

10. novembril päästis heategevusorganisatsioon veel 88 inimest, kes on seni laeval koos 20 meeskonnaliikmega.

Organisatsiooni esindajate sõnul pöörduvad nad Itaalia valitsuse poole lubada päästetud lähedalasuvale Lampedusa saarele, kus on migantide majutuskeskus.

«Kutsume valitsusi üles käivitama ühise merepäästeoperatsiooni ja looma humanitaarkoridorid, et tegada põgenejatele ohutu liikumistee Euroopasse,» sõnas Open Arms Itaalia esindaja Riccardo Gatti.

Tuneesiast ja Liibüast lahkuvate inimeste sihtmärgiks on Itaalia, mille kaudu loodetake edasi liikuda teistesse Euroopa riikidesse.

Itaalia siseministeeriumi teatel on sel aastal saabunud Lampedusa saarele 31 000 migranti, 2019. aastal samal ajal oli ligi 10 000 saabunut.

Oktoobris lõdvendas Itaalia karme reegleid, mis karistasid abirühmi, mis toovad dokumentideta inimesi maale ja laiendas kaitset põgenikele, keda ähvardab kodumaal tagakiusamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles