NASA: Maa orbiidi suunas liigub asteroid, mille kiirus on 11,2 kilomeetrit sekundis

Inna-Katrin Hein
Copy
Asteroid lähenemas Maale. Pilt on illustreeriv
Asteroid lähenemas Maale. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuur NASA teatas, et sel aastal avastatud asteroid 2020 UL3 liigub kiirusega 11,2 kilomeetrit sekundis meie planeedi orbiidi suunas.

NASA andmetel on umbes 130-meetrine 2020 UL3 Apollo-tüüpi asteroid, mis tähendab seda, et ta kuulub Maa-lähedaste steroidide rühma, milles olevad asteroidid on saanud tähistuse esimese selle tüübi asteroidi Apollo järgi, mis leiti 1862, teatab 7news.com.au.

Maa-lähedastel asteroididel on orbiidi pikem pooltelg suurem kui Maal ning osa seda tüüpi asteroidide orbiidid lõikuvad Maa orbiidiga, olles Maale potentsiaalseks ohuks.

NASA Maa-lähedaste objektide programmi (Near Earth Object – NEO) teadlaste sõnul võib see asteroid meie planeeti ohustada.

Arvutuste kohaselt on 2020 UL3 jõudmas meie planeedi lähistele. Järgmisel korral on ta Maa juures 14. novembril 2089 ja peaks mööduma 250 961 kilomeetri kauguselt, mis on kosmilises mõistes ülilähedalt.

Maa-lähedased asteroidid mööduvad meie planeedist tavaliselt 1,3 astronoomilise ühiku kauguselt. Üks astronoomiline ühik on Maa keskmine kaugus Päikesest ehk 150 miljonit kilomeetrit. 1,3 astronoomilist ühikut on 195 miljonit kilomeetrit.

Kosmoseteadlaste arvates on asteroid 2020 UL3 Maale potentsiaalselt ohtlik ja arvatavalt liigub meie planeedist ikka mööda, mitte ei põrka kokku ega tekita kahju.

Kuid selle asteroidi möödumine Maast väga lähedalt võib mõjutada nii meie planeedi ilma kui ka tekitada häireid tehnilistes süsteemides.

Nii NASA kui Euroopa kosmoseagentuuri ESA teadlased hoiavad silma peal asteroid 99942 Apophisel, mida peetakse mõnevõrra ohtlikumaks, kui seda on 2020 UL3.

NASA foto asteroid Apophisest (ringi sees).
NASA foto asteroid Apophisest (ringi sees). Foto: HO/AFP/Scanpix

Arvutuste kohaselt peaks see aina kiiremini liikuv ja kuumenev kosmiline keha jõudma meie planeedile väga lähedale 2068. aastal. Astrofüüsikute sõnul on kokkupõrkestsenaarium üsna tõenäoline.

Apophis jõuab Maa juurde ka 2029, kuid siis veel kokkupõrke ohtu ei ole. Asteroid peaks Maast mööduma vähemalt 31 000 kilomeetri kauguselt. NASA reaktiivmootorite labori (Jet Propulsion Laboratory - JPL) radariteadlane Marina Brozović sõnas, et Apophise möödumine pakub astronoomidele võimaluse asteroidi lähemalt uurida ja tema kohta rohkem teada saada.

Teadlaste selgituse kohaselt liigub Apophis aastas oma orbiidilt 170 meetrit kõrvale ning just see liikumine teeb ta meie planeedi ja inimkonna jaoks ohtlikuks.

NASA Maa-lähedaste objektide programmi juhi Paul Chodase sõnul on teada umbes 2000 Maale potentsiaalselt ohtlikku asteroidi ja Apophis on nende «ninamees».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles