VIDEO ⟩ Kõige lootustandvama koroonavaktsiini taga on Türgi juurtega Saksa abielupaar

Inna-Katrin Hein
Copy
Türgi juurtega Saksa teadlastest abielupaar Uğur Şahin ja Özlem Türeci
Türgi juurtega Saksa teadlastest abielupaar Uğur Şahin ja Özlem Türeci Foto: Stefan F. So¤mmer via www.imago-images.de/imago images/Sämmer/Scanpix

Maailmas hingati selle nädala esmaspäeval kergendatult, kui Saksa biotehnoloogiafirma BioNTech ja USA ravimifirma Pfizer Inc teatasid, et katsetamisjärgus koroonavaktsiin annab vähemalt 90-protsendilise kaitse viirushaiguse Covid-19 vastu.

Briti ja USA meedia teatel on vaktsiini taga Türgi juurtega Saksa teadlastest abielupaar Uğur Şahin ja Özlem Türeci, kellele kuulub 21,6 miljardi dollari väärtusega biotehnoloogiafirma BioNTech.

Şahin luges reedel 24. jaanuaril 2020 meditsiiniväljaandest Lancet esimest korda uue koroonaviiruse ja viirushaiguse Covid-19 kohta. Esmaspäeval 27. jaanuaril 2020 kutsus ta oma töötajad nõupidamisele, kus teatas, et nad hakkavad nüüd välja töötama ja katsetama uue koroonaviiruse vaktsiini.

Juba varem BioNTechiga koostööd teinud Pfizer oli valmis panustama arendus-, tootmis- ja levitamiskuludesse.

Läbimurre saabus novembris, kui katsed näitasid, et vaktsiin pakkus 90-protsendilist kaitset. Pfizeri teatel võib uus ravim olla USAs saada juba selle aasta lõpul, Euroopa Liidul on samuti vaktsiini ostuõigus.

«Kavatsen end vaktsineerida nii kiiresti kui võimalik, kuid kõigepealt peavad seda siiski saama need, kes seda kõige enam vajavad,» teatas Şahin.

Nii Uğur Şahin kui Özlem Türeci on 1960. aastatel Türgist Saksamaale migreerunute järglased.

55-aastane Şahin sündis Türgis İskenderunis ja kolis koos vanematega nelja-aastasena Saksamaale. Ta isa töötas Kölnis Fordi autotehases.

53-aastane Türeci sündis Saksamaal ja kasvas üles Alam-Saksi liidumaal Lastrupis. Ta Istanbulis sündinud isa töötas väikeses katoliku haiglas kirurgina.

Türeci on mitmes intervjuus öelnud, et ta isa on Preisi türklane, kellele meeldisid patsiente põetanud nunnad.

Şahin aga luges teismelisena agaralt populaarteaduslikke raamatuid, mida ta laenas raamatukogust.

Türgi juurtega Saksa teadlane Uğur Şahin, kes on biotehnoloogiafirma BioNTech tegevjuht
Türgi juurtega Saksa teadlane Uğur Şahin, kes on biotehnoloogiafirma BioNTech tegevjuht Foto: FABIAN BIMMER/REUTERS/Scanpix

Şahin lõpetas Kölni ülikooli, ta 1993. aasta doktoriväitekiri oli immuunoteraapia kasutamisest vähiravis. Siis kolis ta Saarimaale Homburgi, kus Türeci õppis meditsiini. Nad kohtusid, armusid ja abiellusid 2002. aastal. Nende tütar sündis neli aastat hiljem.

Alates 2001. aastast on Şahin ja Türeci elanud Reini äärses Mainzis.

Paar plaanis asutada Mainzi ülikooli haiglasse uurimislabori, et uurida, kuidas saab immuunsüsteemi panna vähirakke ründama.

Kui nad rahastajaid ei leidnud, asutasid nad oma säästude eest uurimislaboratooriumi.

Nad müüsid 2016 oma firma, mis töötas välja antikehade kasutamist vähiravis, 1,4 miljoni dollari eest Jaapani firmale Astellas Pharma Inc.

Şahin ja Türeci asutasid uue firma BioNTech 2008 koos austerlasest onkoloogi Christoph Huberiga, kes on seni koostööpartner.

BioNTechis töötab 1300 inimest.

Ettevõte on välja töötanud vähi immunoteraapia, kasutades selleks informatsiooni-RNAd ehk mRNAd, mis aitab organismil toota anitkehi.

Nüüd on sama meetodit kasutatud paljutõotava koroonavaktsiini väljatöötamisel.

Paari leiab Saksamaa jõukate nimekirjast 93. kohalt, nad on esimesed Türgi juurtega rikkad selles nimekirjas.

Türgi juurtega Saksa teadlastest abielupaar Uğur Şahin ja Özlem Türeci
Türgi juurtega Saksa teadlastest abielupaar Uğur Şahin ja Özlem Türeci Foto: Stefan F. So¤mmer via www.imago-images.de/imago images/Sämmer/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles