PILDID ⟩ Ekspiloodi maandumine Teise maailmasõja lennukikoopiaga oleks võinud talt elu võtta

Inna-Katrin Hein
Copy
Briti ekspiloot Barry Conway sattus Teise maailmasõja aegse Saksa lennuki Focke-Wulf 190 koopiaga õnnetusse
Briti ekspiloot Barry Conway sattus Teise maailmasõja aegse Saksa lennuki Focke-Wulf 190 koopiaga õnnetusse Foto: Dorset & Wiltshire Fire and Rescue Service / SWNS/Scanpix

Suurbritannias sattus Teise maailmasõja aegse Saksa lennuki Focke-Wulf Fw 190 koopiaga õnnetusse ekspiloot, kes pidas traktorijälgi maandumisrajaks.

80-aastane Barry Conway maandus ebatasasel maastikul, kuhu traktor olid vaod teinud ja lennuk läks ümber, kirjutab dailymail.co.uk.

Eakas mees sai õnnetuses vigastada, tal tekkisid lülisambamurrud ja ta viidi haiglasse. Sõprade sõnul oli Conwayl õnne, et ta ellu jäi, sest kukkumine oli raske.

Õnnetus leidis aset Wiltshire’is Conway Cartertoni kodus 50 kilomeetri kaugusel, kui ta üritas leida maandumisrada ja maanduda, pidades traktori jäetud rattavagusid eksklikult maandumispaigaks.

Briti ekspiloot Barry Conway sattus Teise maailmasõja aegse Saksa lennuki Focke-Wulf 190 koopiaga õnnetusse
Briti ekspiloot Barry Conway sattus Teise maailmasõja aegse Saksa lennuki Focke-Wulf 190 koopiaga õnnetusse Foto: Dorset & Wiltshire Fire and Rescue Service / SWNS/Scanpix

«Traktor oli jätnud põllule vaod ja lennuki rattad sattusid vagudesse, mille tõttu lennuk ümber läks. Lennuk sai niipalju kannatada, et piloot tuli kokpitist välja lõigata,» teatas üks mehe sõpradest Dudley Pattinson.

Ta lisas, et pärast õnnetust oli oht, et lennukikütus plahvatab, kuid kiiresti sündmuskohale jõudnud tuletõrjujad hoidsid selle ära.

Kannatada saanud mees on mõnda aega haiglaravil ja peab kaelatuge kandma.

Pattinsoni andmetel on tegemist käsitsi ehitatud lennukiga, mille hind on üsna soolane. Kannatada saanud lennuk viidi sõbra sõnul lennuõnnetuste uurimise ameti angaari uurimisele.

Sõprade teatel on Conway väga kogenud piloot ja lennundusinsener, kellel on seljataga 30 aasta pikkune karjäär nii Briti õhujõudede hävituslennuki kui lennufirmade reisilennuki piloodina.

Teada on, et ta lendas McDonnell Douglas F-4 Phantom II, mis on hävitus-pommituslennuk.

Focke-Wulf Fw 190 oli Saksamaa Luftwaffe ühekohaline hävituslennuk, mis oli Teises maailmasõjas üks paremaid hävituslennukeid.

Fw 190 ilmumine Prantsusmaa taevasse 1941. aastal oli ebameeldivaks üllatuseks liitlasvägedele, kelle andmetel ei olnud Saksamaa Luftwaffel võimsat hävituslennukit.

Fw 190 sai Messerschmitt Bf 109 järel teiseks Luftwaffe standardhävituslennukiks.

1942. aasta illustratsioon, millel on Teise maailmasõja aegne Saksa hävituslennuk Focke-Wulf 190
1942. aasta illustratsioon, millel on Teise maailmasõja aegne Saksa hävituslennuk Focke-Wulf 190 Foto: Rights Managed/ Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles