Haruldane juhtum Alaskal: maandunud lennuk tabas karu

Inna-Katrin Hein
Copy
Bioloog Robert Johnsoni foto Alaska Airlinesi lennukist, mis tabas maandudes Yakutati lennuväljale maandumisrajal olnud  kahest karust ühte, kes hukkus
Bioloog Robert Johnsoni foto Alaska Airlinesi lennukist, mis tabas maandudes Yakutati lennuväljale maandumisrajal olnud kahest karust ühte, kes hukkus Foto: R E Johnson/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Alaskal tabas lennufirma Alaska Airlines lennuk Yakutati lennuvälja maandumisrajal olnud pruunkaru.

Boeing 737-700 pilootide sõnul märkasid nad maandumisrajal kaht karu, teatab cnn.com. Maandunud lennuki nina läks karudest mööda, kuid üks lamanud karu sai pihta lennuki vasaku küljega ning karuga kokkupõrkel sai kannatada lennuki mootorikate.

Pardal oli lisaks kaptenile ja kaaspiloodile kuus reisijat, kes vigastada ei saanud.

Alaska transpordi- ja avalike hoonete ameti pressiesindaja Sam Dapcevichi teatel hukkus karu lennukiga kokkupõrkel ning lennujaama hooldusmeeskond toimetasi surnukeha lennujaama lattu.

«Olen kogu elu Alaskal elanud ja midagi sellist ei ole varem juhtunud. On lennukite kokkupõrkeid lindude ja veel mõnede loomade, kuid mitte karudega, see juhtum on ainulaadne,» sõnas pressiesindaja.

Alaska kalandus- ja jahindusameti teatel uurivad nad karu surnukeha ja seejärel matavad selle maha.

Yakutati lennuvälja ümber on osaliselt võrkkaed ning lennuvälja töötajad kasutavad pürotehnikat, et loomi eemale peletada.

Dapcevicihi sõnul ei näinud lennuki meeskond karusid kohe seetõttu, et maandumisradasid puhastati lumest ja õhk oli lendlevaid lumeräitsakad täis.

Kohalik bioloog ja loodusfotograaf Robert Johnson ütles, et teda üllatas selline intsident. Ta viibis juhtunu ajal lennujaama juures ja tal õnnestus kokkupõrge jäädvustada. Loomaekspert küsitles meeskonnaliikmeid ja reisijaid, et saada toimunust ülevaade.

«Tegemist on esimese juhtumiga Alaskal, kus karu hukkub lennukiga kokkupõrkes. Olen aastaid karusid uurinud ja ei tea, et karud oleks läinud maandumisrajale,» sõnas Johnson.

Ka 1987. aastal sattus Alaska Airlinesi lennuk kokkupõrkesse, kuid siis oli teiseks osapooleks kala. Boeing 737-200 oli just Juneau’st õhku tõusnud, kui vastu kokpiti akent põrkas suur kala. Seejärel märkasid piloodid kotkast, kelle küüniste vahelt kala tõenäoliselt kukkus.

«Ei ole teada, kas kotkas pillas meelega kala, pidades lennukit ohuks või ta tegi lennates järsu kurvi, mille tõttu kala ta küüniste vahelt pudenes,» kirjutas lennukikapten Mac af Uhr 2005. aastal Alaska Airlinesi blogis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles