Egiptlased piirasid Eesti turiste gaasipuuduse tõttu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pärastlõunal Egiptusest koju saabunud Kadi Subi (paremal) sõnul oli nende reis tore. Eilsest vahejuhtumist kuulsid nad just enne koduteele asumist.
Eile pärastlõunal Egiptusest koju saabunud Kadi Subi (paremal) sõnul oli nende reis tore. Eilsest vahejuhtumist kuulsid nad just enne koduteele asumist. Foto: Mihkel Maripuu

Eile hommikul saabus Eestisse ehmatav teade: Egiptuses on kohalikud elanikud eestlastest turistide bussi kinni pidanud. Põhjuseks oli kohalike elanike meelehärm majapidamisgaasi puuduse ja kõrge hinna pärast.


Novatoursi tegevjuhil ja juhatuse liikmel Andree Uustalil kulus eilne päev kõikvõimalike Eesti meediakanalitega suhtlemiseks. Egiptuses kulges kõik siiski rahulikult. Nagu teatas kohapealt Novatoursi reisiesindaja, püsisid kõik turistid turvalisuskaalutlusel bussis, reisijad said kasutada WCd ja olemas oli joogivesi, töötas bussi konditsioneer.

Kohal oli Egiptuse turismipolitsei ja Luxori kõrge linnaametnik, kes kohalike elanikega läbirääkimisi pidas. Vahejuhtum kestis kella 16.45–23.30. Esimeste seas sai teed Hurghadasse jätkata Novatoursi buss. Viimased eesti turistid jõudsid Hurghada hotellidesse kell neli öösel.

«Eestlased olid väga rahulikud,» kommenteeris eile hilisõhtul Uustal napilt.
Nagu hiljem selgus, oli kogu intsidendi põhjus kohalike meelehärm majapidamisgaasi puudumise ja viimase ülikõrgete hindade pärast. Samas tühistas Novatours juba neli nädalat tagasi ekskursioonid Kairosse. «Sest Kairo olukord ei ole stabiilne,» selgitas Uustal.

Eestlastest turiste ei ole juhtunu hirmutanud. Reisifirma Estravel ütles, et nad on eilse päeva jooksul saanud üksikuid kõnesid, mis puudutavad lähiaja reise.

Reisifirmal Goadventure sõitis Hurghadasse eile lennukitäis inimesi. Ükski neist reisi ära ei jätnud.

«Ja tegelikult ei ole selleks ka põhjust. See, mis on juhtunud, on juhtunud väljaspool kuurorti ja teel ekskursioonile – Hurghadast Luxorisse,» selgitas Goad­venture’i direktor Oksana Golovina. «See on asulatevaheline piirkond ja juhtum ei olnud ju terrorism, vaid pigem kohalike meeleavaldus.»

Golovina lisas, et reisijad on rahulikud, broneerivad oma reise edasi. «Inimesed oskavad ju informatsiooni analüüsida. Igas riigis ja igas kohas võib midagi taolist juhtuda,» rääkis ta.

Kuna turism on Egiptusele väga oluline sissetulekuallikas, siis on Goadventure’i direktori sõnul turvalisuse pärast palju vaeva nähtud. Linnade vahet sõitvaid busse valvab harilikult vähemalt üks saateauto ja paar turvameest.

Eile Hurghadast Tallinna lennujaama saabuvad inimesed olid heas meeleolus, kinnitades, et reis oli olnud tore ja mingisuguseid rahutusi nad ei näinud. «Kuulsime sellest alles hommikul, enne lennukisse minekut,» ütles pärastlõunal Eestisse saabunud Kadi Subi.

Samas muutis Eesti välisministeerium kõnealuse juhtumi tõttu hoiatust Egiptuses reisimise kohta: nimelt soovitatakse nüüd Egiptust külastades mitte ette võtta linnadevahelisi reise.

Uustal kinnitas, et olukord on siiski kahetsusväärne ja see oli järjekordne löök Egiptuse turismitööstusele. Ta lubas, et analüüsib tekkinud olukorda veel kindlasti ka oma Egiptuse partneritega. Tänaseks tühistati kõik Luxori ekskursioonid.

KOMMENTAAR

Kersti Kont
Eesti Turismifirmade Liidu tegevdirektor

Loodetavasti ei mõjuta see oluliselt turismifirmade tegevust selles Eesti reisihuviliste hulgas populaarses sihtkohas. Esialgu ei ole Egiptusesse reisida soovijail ka muretsemiseks põhjust. Eesti Turismifirmade Liitu kuuluvad reisikorraldajad jälgivad väga tähelepanelikult välisministeeriumi hoiatusi ning kohalikelt esindajatelt ja partneritelt laekuvat informatsiooni.

Eesti välisministeeriumi hoiatus sisaldab praegu vaid soovitust vältida Egiptusesse reisimisel teatud piirkondi ja olukordi, millele lisandus seoses viimaste sündmustega ka soovitus võimalusel hoiduda reisimisest väljapoole kuurortpiirkondi. Välisministeeriumi ja Eesti Turismifirmade Liidu praegustel teadaolevatel andmetel on Egiptuse kuurordid turistide jaoks endiselt turvalised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles