Suusaradadele naasev 40-aastane Björgen unustas dopinguorganisatsioonis registreerimise

Elu24
Copy
Norra suusakuulsus Marit Björgen.
Norra suusakuulsus Marit Björgen. Foto: PETTER ARVIDSON/imago/Bildbyran/Scanpix

Suusaradadele tagasitulekut planeeriv Marit Björgen käesoleval aastal siiski võistlema ei pääse, sest unustas ennast antidopingu organisatsiooni ADAMS-süsteemis (Anti-Doping Administration & Management System ) õigeaegselt registreeruda.

40-aastane Björgen lõpetas eduka karjääri 2018. aastal, kuid käesoleva aasta kevadel andis ta teada, et kavatseb taas suusaradadele naasta. Ja mitte niisama.

Võistlema kavataseb Björgen hakata siiski maratondistantsidel. 

«Olen mängust eemal olnud juba kaks aastat, igatsen eesmärkide ja nende saavutamise järele,» rääkis norralanna kevadel kodumaa meediale.

Murdmaasuusatamise maailmakarikasari saab avastardi novembri lõpus Rukal. Norralased valmistuvad selleks kõrgetasemelisel rahvuslikul jõuproovil, kuid Bjärgenit võistlejate nimekirjas ei ole. 

«Ma tõenäoliselt sinna ei lähe. Ei registreerinud e-antidopinguprogrammis ennast õigeaegselt. Sporti tagasi tulles tuleb seda teha pool aastat enne esimest starti, jäin natuke hiljaks,» kommenteeris Björgen NRK-le.

Björgen räägib, et tegi vea. 

«Ma lihtsalt ei teadnud, et pean ennast ADAMSis ära registreerima. Seda selleks, et dopingukütid saaksid vajadusel üllatusproove võtta.»

«Arvasin, et piisab sellest, kui annan teada, et olen testideks valmis, ADAMSist ma ei teadnud. Olin naiivne, see läheb minu kapsaaeda,» tunnistas Björgen. 

Norra meedia andmetel võib viivitamine viia selleni, et Björgen ei saa võistelda isegi jaanuaris 2021. Kuid hooaja peamine start - Vasaloppet - on planeeritud märtsi, sõltuvalt koroonaepideemiast muidugi. 

Kaheksa olümpiakulda ja koguni 18 MM-tiitlit karjäääri jooksul võitnud Björgen on praegu heas vormis.

Björgen harjutab 15 tundi nädalas, koroona töötab siin suusatähe kasuks, sest tal on tavalisest rohkem aega pikemateks treeninguteks.

Seda on ka näha. «Intervalltreeningute resultaadid on sama head, kui 2018. aasta OMil,» ütles Björgen.

Pyeongchangis tuli Björgen kahekordseks olümpiavõitjaks, lisaks sai ta kaela ühe hõbemedali ning tõusis maailma kõige edukamaks taliolümpiasportlaseks.

Marit Björgen 2018. aastal.
Marit Björgen 2018. aastal. Foto: Eberhard Thonfeld/imago/Camera 4

Pärast Björgeni loobumist on naiste suusatamist valitsenud teine norralanna Therese Johaug. Paljud tahaksid näha, et naised suusarajal teineteiselt veel mõõtu võtaksid.

Björgen aga lükkas need soovunistused kõrvale. «Need ajad on möödas. Olen rahul sellega, kui palju ma praegu treenin. Maailmakarika sarja naasmine tähendaks treeningkoormuse märgatavat tõstmist.» 

Spordis kõik saavutanud Björgenil ei jätku lihtsalt selleks enam motivatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles