VIDEO ⟩ Millist häält teeb Marsi suunas liikuv kulgur Perseverance? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Marsi-kulgur Perseverance ja helikopter Ingenuity asusid Punase planeedi poole teele 30. juulil 2020 Atlas V raketi pardal ja peaksid jõudma kohale 18. veebruaril 2021
Marsi-kulgur Perseverance ja helikopter Ingenuity asusid Punase planeedi poole teele 30. juulil 2020 Atlas V raketi pardal ja peaksid jõudma kohale 18. veebruaril 2021 Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Milline heli tekib kosmoses lennates? Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA uue põvkonna kulguri Perseverance, mis on teel Marsile, hääl on üsna valju surin.

Kulguril on mikrofon, mille abil ta jäädvustab nii lendamishelid, Marsi atmosfääri sisenemise, laskumise ja maandumise Punasele planeedile, kuhu ta peaks jõudma 2021. aasta veebruaris, teatab space.com.

NASA reaktiivmootorite labor (Jet Propulsion Laboratory - JPL) avadas 18. novembril helifaili, millel on kuulda ühelt planeedilt teisele lendava kulguri häält.

NASA arvutijoonistus Marsi-kulgurist Perseverance'ist
NASA arvutijoonistus Marsi-kulgurist Perseverance'ist Foto: NASA/JPL-Caltech/via REUTERS/Scanpix

JPLi teatel tekitab kulguri surinaheli soojuspump.

«Perseverance’i paremal küljel asuv pump on osa kulguri termosüsteemist, aidates säilitada kulguri komponentide töötemperatuuri ka kõige külmematel Marsi öödel,» selgitas JPLi juhtivinsener Dave Gruel.

Insener lisas, et kosmoses ei ole kindlasti kuulda kellegi karjumist, kuid pumba heli on arvatavalt kuulda, kuna mikrofon võimendab seda.

Kulgur Perseverance’i meeskonna sõnul näitab mikrofonisüsteem ja pumbaheli, et kulgur töötab lennul korralikult ja ka maandumine kujuneb arvatavalt sujuvaks.

Perseverance hakkab Marsil otsima bikrobioloogilise elu jälgi ning kogub kivimi- ja tolmuproove, mis jõuavad teiste NASA kosmoseseadmete abil Maale.

Kulguril on ka eksperimentaalhelikopter Ingenuity, mis samuti Marssi uurib ja jäädvustab.

NASA kunstniku arvutijoonistus Marsi Ingenuity helikopterist
NASA kunstniku arvutijoonistus Marsi Ingenuity helikopterist Foto: NASA/JPL-Caltech/via REUTERS/Scanpix

Perseverance ja Ingenuity startisid Atlas V raketi pardal Marsi suunas 30. juulil 2020 ja peaksid jõudma kohale 18. veebruaril 2021 ning maanduma 410 minutit pärast planeedi juurde jõudmist Jezero kraatris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles