Kanadas üritatakse lahendada autosid lakkuvate põtrade probleemi

Inna-Katrin Hein
Copy
Põder lakkumas autot
Põder lakkumas autot Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kanada Kaljumägedes asuvas väikeses Jasperi maakonnas on juba mõnda aega probleem autosid lakkuvate põtradega, mille tõttu on sealsete teede äärde pandud hoiatussildid.

«Ära luba põtradel oma autot lakkuda!» on näha sotsiaalmeediasse jõudnud fotodel.

Kanadalanna Carolyn Campbell oli üks esimesi, kes avaldas Twitteris põtrade eest hoiatavate elektrooniliste hüüdlausete fotod.

«Kas teate, põdrad, et meil on nüüd karmid reeglid, mis puudutavad teie snäkisöömist,» viskas naine sotsiaalmeedias nalja.

Campbelli jagatud fotod levisid kiiresti sotsiaalmedias ja jõudsid meediasse.

Alberta provintsis asuva Jasperi maakonna võimud on viimasel ajal pidanud vastama elanike küsimustele, et mida teha maiate põtradega.

«Teedele on pandud soola ja see jääb autode külge. Põtrade jaoks on sool maius, millest ei saa loobuda, kuid samas ka mineraal, mida nende organism vajab. Tavaliselt saavad metsloomad soola soolajärvedest, kuid nutikad põdrad on saanud aru, et ka autod on soolased,» sõnas Jasperi rahvuspargi pressiesindaja Steve Young.

Põdrad on limpsinud nii rahvuspargi parklas olnud autosid, kuid ka teede äärde pargitud autosid.

Young rõhutas, et autojuhtidel tuleks põdrad oma autodest eemal hoida.

«Kui põdrad on saanud suhu teesoola maitse, hakkavad nad aina enam autosid lakkuma ja kaotavad ohutunde. Selle tulemusena võivad tekkida olukorrad, milles põder astub teele sõitva auto ette lootes saada suutäit. Sellises olukorras on ohus nii inimesed kui põdrad,» selgitas asjatundja.

Ta lisas, et Kanadas ei ole just vähe juhtumeid, milles suur põder on lennanud läbi auto tuuleklaasi ning vigastanud juhti või tapnud ta.

Young soovitas autojuhtidel, eelkõige neil, kes sõidavad rahvuspargi teedel, et näha põtrasid ja teisi loomi, sõita kohe minema, kui põdrad hakkavad autole lähenema.

Eksperdi sõnul ei ole autodelt soola lakkuvad põdrad selle talve probleem, vaid see on olnud juba aastaid, kuid viimastel aastatel on põdrad aina julgemaks läinud.

Kanada meedia ristis põdrad tasuta autopesijateks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles