OOTAMATU KÕNE Surev mees tunnistas üles 25 aastat tagasi sooritatud mõrva

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Johnny Dwight Whited
Johnny Dwight Whited Foto: Decatur Police Department / kuvatõmmis

USA politsei sai hiljuti jahmatava telefonikõne, kus raskelt haige mees, keda olid süümepiinad hakanud vaevama, tunnistas üles, et tappis 1990ndate keskel inimese.

Alabama politsei teatel helistas Johnny Dwight Whited neile ja tunnistas üles, et tulistas 26. aprillil 1995. aastal Decaturis elavat Christopher Alvin Daileyt pähe, vahendas The New York Times.

Kõike ei läinud aga pärast mõrva ülestunnistamist nii libedalt nagu arvata võiks. 

Whited tegi nimelt kõne üldnumbrile ja seda suunati edasi kaks korda, enne kui toru otsa saadi lahendamata juhtumitele spetsialiseerunud uurija Sean Mukaddam, kelle eriala on vägivaldsete kuritegude uurimine.

«Ma tahan üles tunnistada mõrva, mille sooritasin aastaid tagasi,» oli esimene lause, mille Whited uurija Mukaddamile ütles. 

Eelmisel kolmapäeval tehtud telefonikõne ajal tunnistas tapja uurijale, et tappis ohvri Decaturi metsas 25 aastat tagasi vaid ühe lasuga.

Sellega oleks ju võinud kogu lugu lahendatud olnud, kuid see veerand sajandit uurijaid vaevanud juhtumi lahendamine ei olnud nii lihtne.

«Ta ei mäletanud kuupäeva ega aastat,» selgitas uurija Mukaddam. 

«Meil oli päris keeruline aru saada, millest ta räägib,» lisas ta.

Selleks, et leida Whitedi sooritatud mõrv, tuli uurijatel minna tagasi aastasse 1980, et siis hakata läbi vaatama kõiki alates sellest ajast lahendamata tapmisi. 

Tänu Whitedi antud asukoha kirjeldusele suutsid nad lõpuks siduda mehe 1995. aasta 26. aprillil tapetud Christopher Alvin Dailey juhtumiga.

53-aastane Whited läks koos uurijatega möödunud nädala kolmapäeval kohta, kus Dailey surnukeha leiti, ja tunnistas uuesti, et just tema oli see, kes toona teise mehe tappis.

Talle esitati mõravsüüdistus ja pärast vahistamist viidi ta Decaturis asuvasse Morgani maakonna vanglasse. Talle määrati 15 000 dollari suurune kautsjon.

«Meil pole kunagi olnud olukorda, kus ma lihtsalt vastan telefonile ja saan sellise kõne. Kunagi pole ükski inimene helistanud, et tahab tapmist üles tunnistada,» ütles Mukaddam. 

Alabama osariigis Trinity linnas elava Whitedi advokaat Griff Belser ütles eelmise nädala neljapäeva õhtul, et soovib enne juhtumi ajaleheveergudel arutamist oma kliendiga kohtuda.

Dailey oli tapmise ajal 26-aastane. Talle kuulunud 1983. aasta Toyota Tercel leiti Tennessee jõest uppununa. Kuna Whited ja Dailey ei tundnud teineteist ei osanud ka politsei toona nüüd mõrva ülestunnistanud meest kahtlustada

Politsei sõnul ei saa nad veel mõrvamotiivi avaldada.

Uurija Mukaddami sõnul on Whited surmavalt haige ja mees lihtsalt kahetses kunagist tehtut. «Tal oli teatud asjade pärast piinlik. Ta tahtis selle südamelt ära saada,» selgitas Mukaddami.

Hoolimata sellest, et politsei sõnul viidi ka 25 aastat tagasi läbi ulatuslik uurimine, ei tuvastatud kunagi ühtegi potentsiaalset kahtlusalust.

Uurijate sõnul avati juhtum viimase veerandsajandi jooksul korduvalt, kuid ühelgi korral ei õnnestunud neil midagi tapjale viitavat leida.

Whitedi vahistamine on teravas kontrastis kümnete hiljuti pealkirjadesse jõudnud seni lahendamata olnud mõrvajuhtumitega, kus kasutati tapja tabamiseks DNA-analüüsi ja geneetilise genealoogia teaduslike edusammude abi.

Näiteks suudeti just selliste teadluslike edusammude abil tabada Joseph James DeAngelo, ehk Golden State tapja, kellele mõisteti Kalifornias 1970-ndatel ja 1980-ndatel aastatel 13 mõrva ja 13 inimröövi eest tänavu augustis mitu eluaegset vangistust.

Umbes 15 aastat korrakaitses töötanud uurija Mukaddami sõnul on neid koolitatud ka selleks, et teha vahet tõelistel tapjatel ja kuulsuseotsijatel

«Küsisime ka Whitedi käest mõningaid spetsiifilisi küsimusi, et saada aru, kas ta räägib tõtt või üritab lihtsalt kuulsust otsida,» selgitas uurija.

Mukaddam sõnul sai ta nüüd ka Dailey sugulastele lõpuks teada anda, et juhtum on lahendatud ja mõrvar leitud. 

«Sain perele 25 aastat hiljem lõpuks hingerahu tagasi anda,» sõnas Mukaddami. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles